Már a nyolcadik egymást követő hónapja maradt 3,85 százalékon az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR), az ötéveseké pedig 4,65 százalékon, beváltva az elemzői jóslatokat  - adta hírül az MTI.

A minden hónapban meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Az egyéves referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára az új és kintlévő hitelkamatok meghatározásában, míg az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő.

A kínai jegybank az egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek kamatát április közepén rekordalacsony szintre - 20 bázisponttal, 2,95 százalékra - csökkentette a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében. A kamatlábat immár szintén nyolcadik hónapja nem változtatták.

A jegybank kamatdöntése is azt tükrözte, hogy a kínai gazdaság járványt követő helyreállása folytatódott az utolsó negyedévben. Kína vezető politikai döntéshozói a múlt héten megrendezett, éves Központi Gazdasági Konferencián arról állapodtak meg, hogy a jövő évben is fenntartják a makrogazdasági politikák folytonosságát, elkerülve mindenféle "váratlan fordulatot".

Kína gazdasága a harmadik negyedévben gyorsuló ütemben növekedett a járvány visszaszorításának köszönhetően. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést vár.