"A monetáris politikának egyensúlyt kell teremtenie a gazdasági növekedés támogatása és a kockázatok megelőzése között" - mondta Gang Ji, a Kínai Népi Bank (PBOC) kormányzója szombaton, a Kínai Fejlesztési Fórum zárt ülésén tartott beszédében.

"Kína makro-tőkeáttételi aránya alapvetően stabil. Pozitív ösztönzőket kell biztosítanunk a gazdasági szereplők számára, és korlátoznunk kell a pénzügyi kockázatok szaporodását és felhalmozását" - tette hozzá helyzetleírásában a Reuters információ szerint.

Ji szerint Kína monetáris politikájának a kulcsfontosságú területek célzott támogatására és a gazdaság gyenge láncszemeire kell összpontosítania. Utóbbiak leginkább a kisvállalkozások, így a döntéshozók vállalták, hogy támogatják a munkahelyteremtő kkv-kat, amelyeket a koronavírus-járvány súlyosan visszavetett.

Kína jelenleg mintegy 10 százalékos pénzpiaci növekedése alapvetően megegyezik a nominális gazdasági növekedéssel - mondta Ji, aki szerint az ország monetáris politikája normális tartományban van, és van tere a likviditás és a megfelelő kamatszint biztosítására.

A központi bank megpróbálja visszafogni a hitelnövekedést, hogy segítsen csökkenteni az adósságkockázatokat, de óvatosan lépked, hogy ne ártson a gazdasági fellendülésnek, amely továbbra is egyenetlen, mivel a fogyasztás elmarad és a kis cégek küzdenek a csőd ellen - közölték a politikai bennfentesek.