A Lapor Covid-19 független adatgyűjtő csoport szerint azonban június óta 131, többnyire Sinovac-oltással beoltott egészségügyi dolgozó halt meg, köztük 50 júliusban Indonéziában. Az egészségügyi dolgozók mintegy 95 százalékát teljes mértékben beoltották, túlnyomórészt a kínai Sinovac készítménnyel az Indonéziai Kórházak Szövetsége (IHA) szerint. A fertőzések megugrása közepette egyes egészségügyi szakemberek megkérdőjelezik a vakcina hatékonyságát, bár az indonéz kormány szerint a probléma a delta koronavírusváltozattal és nem a vakcinával van - írja a Reuters.

A legtöbb fertőzött egészségügyi dolgozónak csak enyhe tünetei vannak, de a Reuters által orvosok, kórházigazgatók és az egészségügyi ágazat vezetői körében végzett felmérése szerint több ezren kényszerültek karanténba Jáva szigetén, amely mintegy 150 millió embernek ad otthont és az egyre súlyosbodó járvány epicentruma Indonéziában. Lia Partakusuma, az IHA főtitkára arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a kórházi személyzet 10 százaléka lehet most koronavírus-fertőzött.

Hozzátette, hogy ezeknek a dolgozóknak két hétig karanténba kell vonulniuk, bár más egészségügyi szakemberek szerint sokan csak öt napot töltöttek elkülönítve, mert nagy szükség volt rájuk a munkahelyükön. Az egészségügyi dolgozók haláleseteinek és fertőzéseinek megugrása nem is történhetett volna rosszabbkor, mondják az orvosok és a kórházi vezetők.

A koronavírusos megbetegedések hivatalos adatainak négyszeresére, napi 31 ezernél is többre emelkedése az elmúlt hónapban az IHA szerint azt jelenti, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma "három-ötszörösére" nőtt. Ráadásul az epidemiológusok szerint az alacsony tesztelési szám miatt a hivatalos adatok nem tükrözik a járvány valódi kiterjedését.

Közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik, és arra figyelmeztetnek, hogy Indonézia lehet "a következő India", ahol áprilisban és májusban a megbetegedések száma ugrásszerűen megnőtt, és az egészségügyi rendszer túlterhelt volt. Indonézia azonban Indiánál kevésbé felkészült egy ilyen válság kezelésére. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Indonéziában 1000 lakosra 0,4 orvos jut, ami az ötödik legalacsonyabb az ázsiai-csendes-óceáni térségben, és kevesebb mint fele Indiának.

A munkaerőhiánnyal küszködve a kórházak "önkénteseket" - gyógyszerészeket, radiológusokat és szerény összeggel fizetett orvostanhallgatókat - toboroznak.

A kormány szigorú szociális korlátozásokat vezetett be Jáva és Bali szigetén, az egészségügyi miniszter pedig közel 8000 új kórházi ágyat ígért. Az orvosok azonban azt kérdezik, hogy mire jó a több ágy személyzet nélkül.

"A probléma a munkaerő. Még ha tudunk is helyet biztosítani, ki fogja ellátni őket?" - mondta Eka Julianta Wahjoepramono neurológus a Reutersnek.

Indonézia nagymértékben támaszkodott a kínai Sinovac vakcinára, mert ez volt az egyetlen gyógyszergyártó cég, amely gyorsan nagy mennyiségű adagot tudott szállítani az országba. A legtöbb egészségügyi dolgozót februárban és márciusban oltották be, ami a vakcina hatékonyságának fontos globális tesztalanyává tette őket. 

A Sinovac oltási program eleinte jelentősen csökkentette a Covid-19 okozta halálesetek számát. Januárban még 158 orvos halt meg a légúti betegségben, de májusra ez a szám 13-ra csökkent. Viszont június óta legalább 30 orvos halt meg az Indonéziai Orvosi Kamara szerint.

"Sok kollégámnak a Sinovac után nem volt jelentős antitestnövekedése" - mondta, ami azt jelenti, hogy nem volt magas szintű védettségük a fertőzésekkel szemben. (Hasonló problémát Magyarországon egy másik kínai oltás, a Sinopharm esetében tapasztaltak. Jelenleg is vizsgálják ezt az oltottak, főként saját pénzen végzett magántesztekkel, egyelőre nem tudni, milyen megoldás lehet erre a válasz.)

A Sinovac nem válaszolt a kommentárra irányuló megkeresésekre, de a múlt hónapban Liu Peicheng, a Sinovac szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az előzetes eredmények szerint a vakcina semlegesítő hatása a harmadára csökkent a delta változattal szemben.

Azt mondta, hogy egy harmadik, emlékeztető oltás gyorsan erősebb és tartósabb ellenanyag-reakciót válthat ki. Részletes adatokat nem közölt. Az orvosi kamara sürgette is emiatt az indonéz kormányt, hogy az egészségügyi dolgozók kapjanak egy harmadik adag vakcinát, méghozzá gyorsan. Azonban ez még mindig nem történt meg, így néhány orvos az Egyesült Államokba repült, hogy más oltóanyaggal oltassa be magát. A legtöbbeknek azonban egy ilyen utazás túl drága.