Az Universal Credit Rating Group elnevezésű cégben a kínai vállalatnak az amerikai Egan-Jones Ratings és az orosz RusRating lesz a partnere. A Dagong keddi közlése szerint a nemzetközi hitelminősítés jelenlegi rendszere nem képes "felelősségteljes és megbízható" minősítést nyújtani, ezért szükség van egy új intézményre, hogy csökkenthetőek legyenek az emberi civilizáció és a gazdaság fejlődésében rejlő kockázatok.

A Dagong az utóbbi időben került a nemzetközi érdeklődés középpontjába a globális hitelminősítők véleményétől jelentősen eltérő - általában szigorúbb - értékelései miatt. A cég már a világ 60 országában végez hitelminősítést, Magyarországot is rendszeresen értékeli.

A piacon jelenleg egyeduralkodónak számító három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's, Standard & Poor's, Fitch - újabban gyakran kerül bírálatok kereszttüzébe. Például a 2008-as globális pénzügy válság kirobbanásában játszott szerepükért, mert a legjobb osztályzatot adták olyan pénzügyi instrumentumoknak, amelyek végül gyakorlatilag értékteleneknek bizonyultak. Sokan vélik úgy, hogy a hitelminősítők destabilizáló tényezők a pénzpiacon, és sokszor megalapozatlan helyzetértékelést adnak ki.