Az Egyesült Államok Kínával való kapcsolatát érintő, gazdasági jellegű aggodalmairól beszélt Hillary Clinton Sanghajban vasárnap, egy nappal a Pekingben rendezendő kétoldalú stratégiai és gazdasági tárgyalások előtt - jelentette a Reuters.


A következő napokban a két kormány legmagasabb szintű tisztviselői fogják megvitatni a gazdasági egyensúly és a verseny kérdéseit - fogalmazott Clinton. Hozzátette: a szabályalkotás átláthatósága, a diszkrimináció-mentesség, a szellemi tulajdonjogok kikényszeríthetősége, valamint a vállalati és a kormányzati beszerzések jelentette lehetőségekhez való fair hozzáférés mind létfontosságú a XXI. századi globális gazdaságban. Az amerikai cégek részt akarnak venni a kínai versenyben, amerikai munkások által előállított javakat akarnak eladni az egyre növekvő jövedelmű és bővülő keresletű kínai fogyasztóknak - fogalmazott.


Amerikát különösen aggasztja az a kínai program, amely a hazai fejlesztésű technológiáknak biztosítana előnyt a (köz)beszerzéseknél. Peking szerint a közbeszerzési szabályok nem hozzák tisztességtelen hátrányba a külföldi cégeket - igaz, épp a múlt hónapban változtatottak egyes előírásokon az egyre erősebb amerikai és európai bírálatok nyomán.
 
A kétoldalú kereskedelemben felhalmozódott amerikai deficit tavaly a 2008-as, rekordnak számító 268 milliárd dollárról 226,8 milliárdra esett, ám ez még mindig túlzottan nagy az export és a foglalkoztatottság növelésére koncentráló Washington számára, így továbbra is súrlódásra ad okot Pekinggel szemben.


A tetemes hiány láttán az amerikai kongresszus és az ország feldolgozóiparának szereplői mind erősebben vádolják azzal Kínát, hogy a jüan árfolyamának manipulálásával, azaz gyengén tartásával tisztességtelen előnyhöz juttatja saját vállalatait és gazdaságát. Mindazonáltal a hétfőn induló tárgyalások kapcsán mind amerikai, mind kínai tisztségviselők nyomatékosan jelezték, hogy a megbeszéléseken nem a jüan lesz a fő téma.


Hangsúlyt kaphatnak ugyanakkor az európai adósságfinanszírozási gondok. A kínai pénzügyminiszter a Washington Postban írt dolgozatában megjegyezte, hogy jelenleg az európai adósságokkal kapcsolatos kockázatok a globális gazdasági talpraállás instabilitását okozó tényezőket gyarapítják. Másként látja ezt az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezetője, aki szerint az európai válságnak csak minimális hatása lehet a globális fellendülésre, a kormányzati mentőintézkedéseknek köszönhetően.