Az ukrán Centrenergo állami energetikai vállalat bejelentette, hogy szerződést kötött az amerikai XCoal Energy & Resources céggel, amelynek értelmében az amerikaiak az év végéig 700 tonna antracit szenet szállítanak Ukrajnának - tudósított a wyborcza.pl.

A múltban az ukrán erőművek az ország délkeleti, donbaszi bányáiból kapták ezt a fajta szenet, ám az orosz szeparatisták kezén lévő területen bezárták a bányákat. Tavaly télen rendkívüli állapotot kellett hirdetni az energetikában, hogy a hideg időre legyen elegendő széntartaléka Ukrajnának.

Az USA kijevi nagykövetségén ünnepélyesen jelentették be, hogy a július közepén aláírt szerződés alapján a jövő évben már kétmillió tonna szenet importálhatnak az USA-ból. Rick Perry, a washingtoni kormány energiaügyi minisztere azt hangsúlyozta, hogy az amerikai szén biztonságos energiaforrást kínál Ukrajnának, amely eddig Oroszországtól függött.

Amerikai források szerint az szén első, 85 ezer tonnás része szeptemberben indul a baltimore-i kikötőből Ukrajnába. Ára tonnánként 113 dollár, ami később változhat. Erre szükségük is lehet a lengyeleknek, hiszen ez messze meghaladja a konkurencia árait - a rotterdami tőzsdén egy tonna szén 81-83 dollárba kerül az Ukrajnába való szállítás költsége nélkül.

Korábban a Centrenergo Grúziától akart szenet vásárolni tonnánként 96,9 dollárért, de megszakították a tárgyalásokat, amikor az eladó egyoldalúan árat emelt. Az ismert orosz oligarcha, Rinat Ahmetov saját oroszországi bányájából szállítási költséggel együtt 95 dollárért adja a szenet az ukrán elektromos erőműveknek.