Amikor egymás nyugdíjáról beszélt a két amerikai elnökjelölt magyar idő szerint szerda hajnali vitájukon, kizárólag a "méret a lényeg" szabálya érvényesült - hívja fel a figyelmet a CNBC cikke. Barack Obama elnök és kihívója, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó az USA Kína-politikájáról vitatkozott, amikor szóba került, mire számíthatnak idős korukban. Obama azzal vádolta ellenfelét, hogy a vagyonát kezelő alap Kínában is fialtatja a pénzét. Válaszul Romney visszakérdezett: Elnök úr, foglalkozott mostanában a nyugdíjalapjával?

Ezzel arra utalt, hogy az amerikai nyugdíjalapok előszeretettel helyezik el pénzüket kínai vagy más az USA-n kívüli befektetésekben. A volt kormányzónak igaza volt, amit mi sem mutat jobban, mint hogy az elnök megkerülte a kérdést. Azt mondta: Nem foglalkozom a nyugdíj-megtakarításommal, de az biztos, hogy kisebb, mint az öné, ezért ha megszámolnám, hamarabb a végére érnék.

Obama korkedvezményes nyugdíjas lesz

Akár veszít novemberben, akár nyer, s így csak nyolc év múlva vonul vissza, Obama volt elnökként évi 191,3 ezer dollár állami nyugdíjra lesz jogosult. Emellett utazási és levelezési támogatást is kap, és élete végégig a titkosszolgálat védelem alatt marad. Az 52 éves elnök már jövő januártól vagy 2017 januárjától nyugdíjas lesz, azaz mindenképpen korengedményes nyugdíjat kap majd.

Az amerikaiak átlagos élettartamával számolva összesen nagyjából hatmillió dollárjába kerülhet az adófizetőknek Obama exelnök nyugdíja. (A négy még életben lévő volt elnöknek - Carternek, idősebb és ifjabb Bushnak és Clintonnak - különböző címeken évente hárommillió dollárt utal ki a költségvetés.) Barack Obama az elnöki juttatás mellett volt illiniosi szentárként is jogosult lesz nyugellátásra.

Romney többet apríthat a tejbe

Mitt Romney bármilyen mércével mérve gazdag ember. A Bain Capital magán-tőketársaság vezetőjeként ismeretlen összeget, ám bizonyosan dollármilliókat keresett a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. A jövedelmével kapcsolatos adóbevallásokat meglehetősen bizalmasan kezeli. Mindezek alapján méretes nyugdíjbiztosítással rendelkezik. A ilyen célú személyes megtakarításának összege valahol a 87 millió dollár körül lehet - derült ki a Washington Postban megjelent vele kapcsolatos hosszú cikkből.

Az elnöknek tehát igaza volt abban, hogy jóval tovább tartana, ha meg akarná számolni a pénzét, mint neki. Ugyanakkor a republikánus politikus ez idő szerint nem jogosult állami nyugellátásra. Csak egy cikluson át szolgált kormányzóként, amiért nem vett fel fizetést. Ha azonban három hét múlva megválasztják, akkor ugyanazokra a juttatásokra számíthat, mint Barack Obama.