Lengyelországban 2013-ban, még a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) vezette előző kormány idején nagy port vert fel egy lehallgatási botrány. Miniszterek, közéleti szereplők, magas beosztású állami tisztségviselők és bankemberek magánbeszélgetéseit hallgatták le, majd hozták nyilvánosságra. A felvételek az állami és üzleti vezetők kedvelt találkozóhelyén, a Bagoly és barátai kávéházban készültek.

Hogy a dolog mögött kik álltak, máig nem derült ki egyértelműen, ám az ügybe belebukott például az akkori belügyminiszter is. A beszélgetések zöme a politika és a pénz, az oligarchák és a titkosszolgálatok összefonódásáról, illetve politikai játszmákról szólt - emlékeztetett az onet.pl. Az internetes portál most teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta azt a szalagot, amely Mateusz Morawiecki, a jelenlegi kormányfő bankemberekkel folytatott beszélgetéseit rögzíti.

Furcsa gondolatok

A trágár szavakkal sűrűn teletűzdelt fecsegés közben Morawiecki például "fantasztikus teljesítménynek" minősíti Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sárközy korábbi és Francois Hollande akkori francia államfő munkáját. A kínos részlet az, hogy nem szó szerint érti, amit mond. Az emberek azt hiszik, hogy minden jobb lesz, a nyugdíjak elég magasak lesznek, sokkal tovább fogunk élni, az egészségügy ingyenes lesz, de ezek a vezetők a megszorító politikájukkal világossá teszik, hogy ez illúzió - fejtegeti.

A pénzügyi egyenlőtlenségekről az a véleménye, hogy a pénzügyi fedezeti alapokban a gazdag amerikai zsidók, németek, svájciak és angolok ülnek. Annyi felhalmozódott tőkéjük van, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. Szerinte hiba, hogy a kisebb-nagyobb tőketulajdonosok nem hajtanak végre bizonyos újraelosztásokat. A beszélgetés során Morawiecki kétséget sem hagy afelől, hogy szerinte minden bank és pénzintézet valamilyen titkosszolgálat irányítása alatt áll.

Bevándorlás

A lehetséges migrációs krízisről szólva, Morawiecki kijelentette: lőni fogunk, eltaszítjuk a jövevényeket. Ehhez kapcsolódik, hogy az elemzők részben az EU bevándorláspolitikájának visszautasítása miatt Orbán Viktor kormányfő természetes szövetségesének tarják lengyel kollégáját. Van olyan külföldi sajtóorgánum, amely az unió két rebellis kormányának egységfrontjáról beszél. A varsói vezetés jelezte, hogy ha az Európai Tanács a Sargentini-jelentés alapján el akarná marasztalni a magyar kormányt, Morawiecki vétózni fog.

A fejét követelik

A belpolitikai botrányt az önkormányzati választások előtt robbantották, miközben a kormánypárt a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) hivatalos kormányarca éppen a miniszterelnök. A kávéházi "vallomás" (az ingyenes oktatás és egészségügy kritizálása) után nehezen lesz hihető, ha a nagygyűléseken szociális ígéreteket tesz.

Az természetes, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után - részben az azon hallható trágárságok miatt - az ellenzék Morawiecki lemondását követeli, ám sajátos módon a kormánypárton belül sem mindenki áll mellette. Mi több, az onet.pl tudósítása szerint a saját táborában nem okozott nagy szomorúságot a felvétel nyilvánosságra kerülése.

Ennek hátterében az állhat, hogy Morawiecki a lehallgatás idején még a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform üzleti-társasági köreibe tartozott, később igazolt át a PiS-hez. Minden bizonnyal azért vették fel titokban a bankemberekkel folytatott beszélgetését, mert ezzel is PO-t  akarták lejáratni, ami ma is hatásos lehet. Ugyanakkor az önkormányzati választási kampány hajrájában a PiS-nek nincs más lehetősége, mint hogy kitartson jelenlegi miniszterelnöke mellett - írja elemzésében az onet.pl.

A fotó forrása: Kacper Pempel/Reuters