Peru, Szerbia, a Fülöp-szigetek, Botswana és Bulgária is kisebb kamatra tud kölcsönt felvenni, mint Románia - írja a Maszol. A Román Nemzeti Bank (BNR) információi szerint novemberben a pénzügyminisztérium 8,29 százalékos éves kamatra vett fel 967,5 millió lej értékű hitelt bankoktól.

Ez fölöttébb nagy kamat, figyelembe véve, hogy nemzetközi viszonylatban sem az éves infláció szintje, sem pedig a jegybanki alapkamat nem kiugróan magas - derült ki az economica.net hírportál cikkéből.

Az elmúlt időszakban a bukaresti kormány alig valamivel olcsóbban jutott csak pénzhez, mint Magyarország, melynek jelenleg valamennyi gazdasági mutatója rosszabb. A közelmúltban Magyarország 8,49 százalékos kamatra kapott 10 éves futamidejű hitelt, ami viszonylag kedvezőnek mondható, tekintettel arra, hogy az infláció immár meghaladja a 20 százalékot, a jegybanki alapkamat pedig 13 százalék.

Többe volt a hitel

A legolcsóbban Japán és Svájc jut hitelhez, évi 0,241, illetve 0,951 százalékos kamatra, míg Tajvan, Dánia és Svédország esetében a kamat nem éri el a 2 százalékot. Az egykori szocialista országok közül Szlovénia van a legkedvezőbb helyzetben, melynek novemberben 3,139 százalékos kamatra hiteleztek.

Egy adott országnak nyújtott hitelek kamata tükrözi a befektetőknek az illető kormány gazdaságpolitikája iránti bizalmát is. Románia kormányának az év első nyolc hónapjában 61 százalékkal többet kellett hiteltörlesztésre fordítania, mint 2021 azonos időszakában.