"Arrogáns magatartás" miatt váltotta le Victor Ponta román miniszterelnök a román energiaár-szabályozó hatóság alelnökét, aki kijelentette, hogy a villamosenergia 5 százalékos drágulása "csak annyit jelent, mint egy égve felejtett villanykörte a fürdőszobában".

Romániában június végégig 5 százalékkal fog drágulni az áram a lakossági és az ipari fogyasztók számára egyaránt.

A Nemzetközi Valutaalap és Románia többi nemzetközi hitelezői sürgetik a romániai energiaárak liberalizálását, amelynek eddig elkészült ütemterveit a bukaresti kormány többször megszegte. Bukarest most újabb ütemtervet fogadott el, ennek értelmében öt év alatt, fokozatosan hajtják végre az áremelést a szociálisan érzékeny lakosság számára.

Az 5 százalékos drágításról Petre Lificiu, a hatóság alelnöke úgy vélekedett, hogy az jelentéktelen, hiszen mindössze annyival több, mintha egy fürdőszobában égve felejtenénk a villanykörtét. Lificiu azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne hagyják égve napközben a villanyt, és akkor nem érzik meg a drágítást.

Victor Ponta miniszterelnök már szerdán este kijelentette, hogy "meglehetősen zavarja" Lificiu nyilatkozata. Így csütörtökön be is jelentette, hogy felmenti tisztségéből a hatóság alelnökét, akit Ponta arroganciával vádol. Hozzátette: Lificiutól azt várta volna el a lakosság kioktatása helyett, hogy elmagyarázza, miért drágul a villamosenergia.