El kell hagynia Hamburg kikötőjét egy a megengedettnél több ammónium-nitrátot szállító teherhajónak. A Hamburg Süd tengeri szállítmányozási vállalat Cap San Lorenzo nevű hajója mintegy ezer tonnát szállít a műtrágya, illetve robbanószerek alapanyagául szolgáló ammónium-nitrátból. Ez a Hamburg kikötőjében megengedett mennyiség kétszerese.

A 333 méter hosszú teherhajónak még az este ki kell futnia a kikötőből. Az ügyről elsőként a Hamburger Abendblatt című regionális lap számolt be. A hajózási vállalat szóvivője a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Cap San Lorenzo Bremerhaven kikötőjébe megy, hogy kirakodják veszélyes szállítmányát. A hajó ezt követően visszatér Hamburgba.

Tavaly augusztus 4-én Bejrút kikötőjében egy raktárban több száz tonna ammónium-nitrát a levegőbe repült. A detonáció és a robbanás által okozott katasztrófa több mint kétszáz ember halálát okozta, több mint hatezren pedig megsérültek. A robbanás a közeli városnegyedeket lakhatatlanná tette. A történtek nyomán lemondásra kényszerült az akkori libanoni kormány.