Lengyelország egyik legnépszerűbb üdülővárosa, Sopot négyéves folyamat végére érkezett: eltűnt az utolsó utcai óriásplakát is a városból - írja a Notes from Poland. Az elszaporodó hirdetéseket az ország más településein sem szeretik, egyfajta "járványnak" tartják, ami fertőzi az emberek elé táruló látványt, ám Sopot döntött úgy, hogy véget vet a "kórnak".

A városban 2018-ban fogadták el azt a szabályozást, amely korlátozta az óriásplakátok és a még azoknál is nagyobb, házfalnyi méretű hirdetések kihelyezését. Attól kezdve ezer hirdetés tűnt el a közterületekről. Az önkormányzat egy sor páros fotóval mutatta meg, hogyan néztek ki az érintett helyek korábban, és jelenleg. Főként a történelmi belvárost akarták megóvni a látványromboló reklámoktól.

A 2500 lengyel helyhatósából csak 44 vezetett be a látképet szabályozó rendelkezést és 175 tette meg az első lépéseket ebbe az irányba. Varsóban 2020-ban fogadták el az ezzel kapcsolatos rendeletet, ám ez később beleolvadt a lenyel fővárost is magában foglaló régió szabályozásába. Krakkóban, ami szintén fontos turistaközpont 2020 júliusa óta 3,2 zloty (260 millió forint) értékű büntetést szabtak ki meg nem engedett hirdetések miatt.