Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) pénteken azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal bővült az ipari termelés havi összevetésben az októberi 0,2 százalékos csökkenés után. Tavaly novemberhez képest 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők arra számítottak, hogy a novemberi ipari termelés szerényebben, 0,3 százalékkal nő októberhez viszonyítva.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése stagnált, ugyanakkor a bányaiparé 1,7 százalékkal, a közüzemi vállalatoké pedig 3,3 százalékkal nőtt novemberben.

Novemberben az ötödik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 78,5 százalékon állt az októberi 78,1 százalék után. Elemzők ennél jobb adatra, 78,6 százalékra számítottak. A kapacitáskihasználtsági ráta 1,3 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2017 közötti 79,8 százalékos hosszú távú átlagnál.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az előző havinál kisebb, de a vártnál nagyobb mértékben nőtt novemberben a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau pénteki jelentése szerint - írta az MTI. Novemberben szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest a várt 0,1 százalék helyett 0,2 százalékkal 513,5 milliárd dollárra nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban.

Októberben 1,1 százalék volt a forgalomnövekedés az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest pedig a növekedés 4,2 százalék volt.

A szeptember-novemberi három hónap kiskereskedelmi forgalma 4,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kapacitáskihasználtsági ráta 1,3 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2017 közötti 79,8 százalékos hosszú távú átlagnál.