A volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Végül az eredményeket érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket - írta az MTI.

Ezt követően tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült és egy meghalt.

QP | Quality Placement

Zsaparov az új választások kiírása előtt alkotmányos reformokat követelt, és hangsúlyozta, Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök megígérte neki, hogy lemond, ha elfogadják az új kabinetet. A leendő miniszterelnök ugyanakkor jelezte, nem változtatna a kormány összetételén. A posztra az 51 éves Zsaparov volt az egyetlen jelölt, aki korábban Kurmanbek Bakijev egykori elnök tanácsadójaként tevékenykedett.

Egyes ellenzéki csoportok szerint a politikus valójában Dzsejenbekov beépített embere, szakértők szerint a kinevezése, a néhány napja a börtönből kiszabadított volt kirgiz elnök, Almazbek Atambajev újbóli őrizetbe vétele, valamint a biztonsági tanácsban véghezvitt személycserék Dzsejenbekov helyzetét erősítették meg - a kirgiz elnök legádázabb ellenfele Atambajev volt.

A 6,5 millió lakosú Kirgizisztánban 2005 óta két elnököt buktattak meg népfelkeléssel.

Őrizetbe vették Kirgizisztán volt elnökét

A kirgiz biztonsági erők őrizetbe vették szombaton Almazbek Atambajev volt elnököt - jelentette az Inferfax orosz hírügynökség Atambajev pártjának egyik tagjára hivatkozva.

Atambajevet néhány napja szabadították ki a börtönből ellenzéki tüntetők. Péntek este rálőttek az autójára egyik tanácsadójának közlése szerint. A merényletkísérletet a biskeki Ala Too téren követték el, ahol nap közben összecsaptak a Szadir Zsaparov ellenzéki vezető és a volt elnök mellett tüntetők, és lövések is eldördültek. A tanácsadó akkor azt állította, hogy a titkosszolgálatok merényletre készülnek Atambajev ellen.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök rendkívüli állapotot vezetett be Biskekben október 21-ig.