A parlamentben tartott beszédében Kisida elismerte, hogy egyes kormánypárti képviselők és az egyház között fenntartott kapcsolatok megtépázták a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) népszerűségét.

Elmondta, hogy komolyan veszi azon állításokat, melyek szerint az egyház sok hívét kifosztotta, és családokat szakított szét, egyúttal aláhúzta, hogy neki magának semmilyen személyes kapcsolata nem volt az egyházzal.

A kormány több mint 1700, az egyházzal kapcsolatos anyagi és mentális károkozással kapcsolatos beadványt kapott – közölte Kisida.

Az Aszahi Sinbun című japán napilap által idézett Nagaoka Keiko oktatásügyi miniszter megerősítette, hogy Kisida megbízta a tárcát a vizsgálattal, melyet "azonnal megkezdenek".

A dél-koreai székhelyű, 1954-ben alapított Egyesülés Egyházával kapcsolatos botrányok azt követően robbantak ki, hogy júliusban merénylet áldozata lett Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök. A merénylő azt vallotta, a miniszterelnökkel Abe és az egyház közötti kapcsolatok miatt végzett, s azt vetette az egyház szemére, hogy tönkretette a családját.

A japán kormánypárt belső felmérése alapján parlamenti képviselőinek csaknem fele kapcsolatokat tart fenn a dél-koreai székhelyű felekezettel. Szakértők szerint japán követői azért tesznek jelentős adományokat az egyház javára, hogy vezekeljenek Japánnak a Korea ellen elkövetett múltbeli bűneiért, köztük a félsziget gyarmatosításáért.

Kisida Fumio miniszterelnök ezután megígérte, szakítanak a bírálók által szektának minősített egyházzal.

A vizsgálat akár a szervezet egyházi státuszának - így adómentességének - elveszítésével is zárulhat.