A túlnyomórészt hazai kis- és közepes vállalkozásokból álló  Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) támogatja a kiskereskedelmi egységek december 24-i nyitvatartásának módosítását aszerint, hogy az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett országosan egységesen legfeljebb 12 óráig lehessenek nyitva – mondta a Magyar Nemzetnek Neubauer Katalin, a szervezet főtitkára.

A szervezetet a dolgozók képviselői keresték meg ezzel az ötlettel. A koronavírus-járvány kitörése óta gyakran nem veszélytelen helyzetekben is kitartó eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltvezetők a kereskedelmi vállalkozások motorjai, ezért kellő súllyal mérlegeltük a kérést – mondta a főtitkára.

A jórészt külföldi tulajdonban lévő áruházakat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a szakszervezetek kezdeményezésére már folyik az egyeztetés a szövetség tagvállalataival. A tervek szerint nem születne kötelező rendelkezés, hanem az ágazati párbeszéd bizottság ajánlást fogalmazna meg. E szerint a 14 órai zárás helyett december 24-ére a 12 órai zárást javasolnának.