Egymás után hullanak be a különböző sajtóorgánumok postaládáiba a szervezeti ábrák, amelyek a jövendő Európai Bizottság biztosainak szereposztását tartalmazzák. A Financial Times (FT) egy múlt szombati dokumentumot ismertet, amellyel kapcsolatban súlyos kétségeik merültek fel a lap szakíróinak. Ezeket megerősítették azok a szakértők, akik véleményét megkérdezték.

A nagyjából egy héttel ezelőtt keletkezett szervezeti ábrában Navracsics Tibor magyar külügyminiszter neve mellett a kereskedelemért felelős uniós biztosi poszt szerepelt, amelyet az elemzők nem tartottak valószínűnek. Az ellenmondásos magyar miniszterelnök, Orbán Vitkor árnyékot vet országának jelöltjére - fogalmazott az FT cikke. Sokan vélik úgy, hogy Navracsics fogja a legkeményebb kérdéseket kapni biztosjelölti meghallgatásán az Európai Parlamentben. Orbán, aki Jean-Claude Juncker megválasztott európai bizottsági elnök ellen szavazott, látványosan bajuszt akasztott Juncker elődjével, José Manuel Barrosóval és Viviane Reding korábbi igazságügyi biztossal. Ezért nem látszott valószínűnek, hogy Budapest kaphatja a magas presztízsű - egyebek mellett az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokért is felelősséget viselő - kereskedelmi biztosi posztot. Csak összehasonlításként: erre a posztra például olyan jelölteket tartottak esélyesnek, mint Günter Oettinger jelenlegi energiaügyi biztost. (A magyar sajtóban a Nol.hu arról írt, hogy minden eddigi feltételezésnél komolyabb posztot kaphat a magyar biztosjelölt, míg az MNO.hu úgy értesült, hogy Navracsicsból vámügyi biztos lehet.)

Nem is kapja

Sajnos ez a feltételezés beigazolódni látszik. Az EurActiv hírportál kezébe került, szeptember 2-ai keltezésű szervezeti ábrán ugyanis Navracsics nincs a biztosok élvonalában. Eközben Valdis Dombrovkis volt lett kormányfő az energiaunióért, Alenka Bartusek távozó szlovén miniszterelnök a digitális technológiákért és az innovációért, az észt Andrus Ansip a növekedésért, az EMU-ért, az európai szemeszterért és a szociális párbeszédért felelős poszt várományosa. Mindhárman az Európai Bizottság elnökhelyettesei lehetnek.

A friss dokumentumból eltűnt több korábbi portfólió, így a belső piacért felelős biztosi megbízatás és az uniós bővítésért felelős biztos posztja. A korábbi hírek szerint Navracsics szívesen vállalta volna az utóbbit. A franciákat kellemetlenül érintheti, hogy a jelenleg Michel Barnier vezetése alatt álló belső piaci "minisztérium" megszűnik. Ez volt az egyik legnagyobb befolyást biztosító portfólió, mivel egyszerre kezelte a pénzügyi szolgáltatások szabályozásával és az egységes uniós piaccal kapcsolatos ügyeket.

Finn pénzügyi főnök

Ezek a kérdések a pénzügyi biztoshoz kerülnek, akinek titulusa gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos lesz. A napokban megjelent és pont az EurActive.fr-nek  megerősített hírek arról szóltak, hogy e poszt várományosa Pierre Moscovici volt francia pénzügyminiszter, ám az EurActiv most birtokába került dokumentum szerint Moscovici a versenyügyi portfóliót kaphatja, míg a finn Jyrki Katainen ülhet be egyszerre Barnier és Olli Rehn székébe. (Miután Olli Rehnből Európai Parlamenti képviselő lett, biztosi állását fel kellett adnia, helyére Finnország Katainent jelölte, így a mostani bizottság mandátumának lejártáig a pénzügyi biztosi poszot ő viszi. Miután viszont létezik egy olyan szokás is az Európai Bizottságban, hogy két egymást követő ciklusban ugyan azt a protfoliót nem kaphatja ugyan az az ország, ez a finn jelölt pénzügyi biztosi pozícióját is kérdésessé teszi - a szerk.)

E dokumentum szerint úgy tűnik, Nagy-Britannia is lecsúszik arról a megbízatásról, amelyet a leginkább szeretett volna megszerezni. Az uniós szabályozás javításáért felelős elnökhelyettesi pozíciót holland jelölt kaphatja. A londoni kormány abban bízott, hogy közvetlenül rajta tarthatja a szemét ezen a területen, amelyen alapvető változásokat akar elérni. David Cameron miniszterelnök attól tette függővé, hogy a tervezett függetlenségi népszavazáson támogatja-e Nagy-Britannia EU-ban maradását, hogy miként alakulnak át az európai államközösség belső működési szabályai.

Vegyes pakk a régiónak

A kelet-közép-európai régió országai vegyes eredménnyel zárhatják az uniós portfóliókért folytatott csatát. Románia meg akarta tartani a meglehetősen jelentős agárbiztosi posztot, ám ehelyett a jelek szerint a humanitárius segítséggel kapcsolatos ügyekre számíthat. Bulgária is fajsúlyosabb portfólióra számított az adózásnál és a korrupció elleni harcnál. A horvát biztosra bízhatják a regionális politikát, a szlovákra a fejlesztési ügyeket, a csehre közlekedést és űrkutatást - amely szintén szerepelt korábban Navracsics óhajtott tárcái között (az utóbbi ilyen párosításban új elem az Európai Bizottság "minisztereinek" feladatkörében).

Navracsics Tibor vezeti az EurActivban maradék (And the rest) alcím alatt felsorolt biztosok sorát. Neki juthatnak a vámügyek, míg elődje Andor László portfólióját, a foglalkoztatást és szociális gondoskodást az új portugál biztosjelölt veheti át.

Nem lesz klaszter rendszer?

A biztosok ad-hoc jelleggel alkothatnak csoportokat bizonyos projektek lebonyolítására, amelyek munkáját egyikük vagy egy-egy elnökhelyettes koordinálhat. Ugyanakkor a friss szervezeti ábra nem számol a korábban felvetett klaszterrendszerrel, azaz azzal, hogy a biztosokat állandó csoportokba szervezik az elnökhelyettesek vezetése alatt.