A kiszivárgott értékelés, amelyet a BuzzFeed nevű amerikai hírportál tett közzé hétfőn, azt írja, hogy ha Nagy-Britanniának sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val, a brit gazdasági növekedés 5 százalékkal marad majd el a következő 15 évre vonakozó jelenlegi előrejelzésektől.

David Davis brexit-ügyi miniszter tárcája azt közölte, hogy nincs felkészülve az elemzés kommentálására, és nem kíván futó magyarázatokat fűzni a folyamatban lévő előkészületi munkákhoz.

Az "EU Exit Analysis - Cross Whitehall Briefing" címet viselő, 2018. januári keltezésű dokumentum megállapítása szerint amennyiben szabadkereskedelmi megállapodás nem születik az EU-val, és Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) elfogadott szabályokat kell alkalmazza, a növekedés 8 százalékot fog esni. Egy harmadik változatban, ha Nagy-Britannia az EU egységes piacának része maradhat, de nem lesz az unió tagállama, akkor hosszútávon 2 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaság növeledése.

A brit kormány váltig azt hangoztatja, hogy Nagy-Britannia a brexitet követően képes lesz új, a jelenleginél kedvezőbb kereskedelmi megállapodásokat kötni a világ számos országával, ellensúlyozva az EU-val folytatott kereskedelmének bármilyen visszaesését.

A bizalmas elemzés szerint az unióból való kilépés az Egyesült Királyság minden térségét kedvezőtlenül érinti majd, de a legsúlyosabb hatással az ország Északkeleti területére, West Midlandra és Észak-Írországra lesz.

A brit kormány azt mondja, hogy ki akar lépni az EU egységes piacáról és vámuniójából, ugyanakkor nyitva tartaná határát észak-írországi tartománya és az EU-tag Írország között, e nyilvánvaló ellentmondást azonban eddig nem sikerült feloldania.

Theresa May brit miniszterelnök támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban brexit-stratégiája miatt, s euroszkeptikus riválisai bírálták, amiért nagyrészt engedett az EU nyomásának a status quo átmeneti időszakra, a brit EU-tagság 2019. márciusi megszűnéséig való megőrzése ügyében.

Fotó: AFP photo/Daniel LEAL-OLIVAS