A magyar kormány a forint gyengítésével próbálkozhat, hogy ebből merítsen lendítőerőt a recesszióban vergődő gazdaság élénkítéséhez - írta Peter Attard Montalto, a Nomura International Plc Londonban dolgozó elemzője az ügyfeleinek szóló e-mailjében. A 3,25 milliárd dolláros nemzetközi kötvénykibocsátás sikere arra bátoríthatja a döntéshozókat, hogy további olyan lépéseket tegyenek, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök és számos kollégája az unortodox jelzővel szoktak illetni. Montalto ezt a benyomást egy budapesti fórumon szerezte, ahol vállalati vezetőkkel, politikusokkal és elemzőkkel társalgott.

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kormány hagyni fogja leértékelődni a magyar valutát - bár ebben a kormány jelenleg megosztott. Azzal a problémával, amit a forint erőtlensége a devizahiteleseknek okoz, csak ezt követően foglalkoznak majd. Montalto összefoglalója szerint ezt számos forrás megerősítette neki. Orbán és Matolcsy György gazdasági miniszter - az MNB-elnöki poszt várományosa - a leértékelődés pártján áll, míg Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter ellenzi azt.

A forint idén eddig a hetedik legjobban szereplő deviza az euróval szemben. Ezt a pozíciót adnák fel, majd a gyengítés után mentőakciót indítanának a devizahitelesek támogatására. A forinttal kapcsolatos kockázat a legerősebb rövid távú probléma a piacon - véli Montalto, akinek levelét a Bloomberg idézi.