A vizsgálat James Cartwright nyugállományú tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának volt elnökhelyettese ellen indult, amiért nyilvánosságra került az iráni nukleáris létesítmények ellen a Stuxnet vírussal 2010-ben intézett támadás híre. A kibernetikai akció egy időre lebénította az iszlám köztársaság mintegy ezer uráncentrifugáját és lelassította Teherán nukleáris programját.

Az amerikai igazságügyi tárca az NBC szerint még nem döntötte el véglegesen, hogy vádat emeljen-e Cartwright ellen, de a volt katonai vezetőt hivatalos levélben értesítette az ellene folytatott vizsgálatról.

A The New York Times tavaly júniusban közölt részletes cikket a Stuxnet vírust bevető Olimpiai Játékok kódnevű programról, azt állítva, hogy Barack Obama amerikai elnök az elődje, George W. Bush által beindított kibernetikai támadások felgyorsítása mellett döntött. A lap szerint az írás másfél évnyi kutatómunka eredménye volt, amely során volt és hivatalban lévő amerikai és izraeli tisztségviselőket, valamint külső szakértőket szólaltattak meg.

A 63 éves Cartwright, aki a tengerészgyalogság négycsillagos tábornoka volt, 2007. és 2011. között volt az egyesített vezérkari főnök helyettese. Ő indította be és irányította az Olimpiai Játékok programot. Az Obama-kormány a kémkedés elleni törvény alapján eddig nyolc személy ellen indított eljárást kiszivárogtatás miatt

Az amerikai-izraeli együttműködésre és a vírusnak az iráni komputerekbe való bejuttatásának módjára rávilágító cikk megjelenése nyomán a kongresszus bűnügyi vizsgálatot követelt, Obama pedig "zéró toleranciát" hirdetett az "ilyen kiszivárogtatásokkal" szemben. A republikánusok szerint az elnök a 2012-es választás küszöbén a program nyilvánosságra hozása révén próbálta meg bebizonyítani, hogy biztonsági kérdésekben határozott irányvonalat képvisel.

Az Eric Holder igazságügyi miniszter által elrendelt vizsgákat eredetileg azt kívánta megállapítani, hogy a szivárogtatás nem a Fehér Házból ered-e, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a tavalyi év vége óta egyre inkább Cartwright személyére összpontosított. Az NBC szerint az FBI titkos felhatalmazás és az újságírók lehallgatása nélkül is képes volt a kört leszűkíteni az extábornokra, aki az elnök legbelső biztonsági szakértői köréhez tartozott.

Az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy az urándúsítás révén nukleáris fegyvert kíván előállítani, Irán viszont azt állítja, hogy nukleáris programja pusztán polgári energetikai célokat szolgál.