Az algériai hadsereg körülvette azt a gázkitermelő üzemet, amelyet hajnalban iszlám terroristák szálltak meg túszul ejtve 41 külföldi alkalmazottat - jelentette a Reuters. A utóbbiak között norvégok, britek, amerikaiak és japánok is vannak. Egy brit és egy algériai személy meghalt az akciót elindító összecsapásban. A terroristák azt követelik, hogy Franciaország adja fel beavatkozását Maliban az ottani iszlamista erők ellen, továbbá az algériai kormány engedje szabadon bebörtönzött társaikat. Az USA máris megerősítette a térségben lévő képviseletei védelmét, Abe Sinzó japán kormányfő kijelentette, hogy országa nem tolerálja az ilyen támadásokat.

A túszejtő akciót egy algériai veterán terrorista vezeti, aki részt vett az afganisztáni háborúban, majd saját csoportot alakított. Az algériai kormány közölte, hogy nem hajlandó tárgyalni a támadókkal. A terroristák, amelyek hivatalos értesülések szerint húszan lehetnek, aláaknázták a megszállt létesítményt, a túszokat egymástól elkülönített csoportokban tartják fogva, az áramellátást kikapcsolták, a mobiltelefonok nem működnek.

A gázkitermelő bázist a norvég Statoil üzemelteti a brit BP-vel és az algériai állami tulajdonban lévő Sonatrachhal együttműködve. A létesítmény 1300 kilométerre van a fővárostól és száz kilométerre a Líbiai határtól. Az üzem felelős az algériai gázkitermelés tíz százalékáért. Az észak-afrikai országban felszínre hozott gáz nagy részét Európába exportálják.