Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oltással nem rendelkező szlovákiai személyek nem léphetnek be a szállodákba, éttermekbe, fodrászatokba és más, nem alapvető fontosságú üzlethelyiségekbe, valamint nem vehetnek részt nyilvános eseményen, még akkor sem, ha negatív koronavírusteszttel rendelkeznek - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Az AFP francia hírügynökség számításai szerint Szlovénia, Ausztria és Csehország mögött Szlovákiában a negyedik legmagasabb az új koronavírusos esetek aránya a világon: az elmúlt hét napban százezer lakosra számítva 917 új SARS-CoV-2 esetet regisztráltak.

Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka van beoltva, amely az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

A szlovák kormányzati intézkedéseket azt követően jelentették be, hogy a kórházak intenzív osztályait megtöltötték a koronavírusos betegek, akiknek túlnyomó többsége nincsen beoltva a fertőzés ellen.

Szlovákiában egyre erősödik a társadalmi vita az általános kijárási tilalom újbóli bevezetéséről. A Denník N szlovák hírportál szerint a pozsonyi kormány szerdán vitathatja meg a pozsonyi egészségügyi minisztérium háromhetes, teljes lezárásra vonatkozó javaslatát. Ezzel Szlovákia követné a szomszédos Ausztria példáját, ahol hétfőtől tíz napra ismét teljes lezárást rendelt el az osztrák kormány, amelyet újabb tíz nappal meghosszabbíthatnak.

A kormány szigorú ellenőrzést ígér - írja az Új Szó. Azok a létesítmények, amelyek nem ellenőrzik a védettségi igazolványt, 5000 eurós bírsággal sújthatók. Ha ismételten megszegik az előírásokat, 30 napra elrendelhetik a bezárásukat, végső soron akár a vállalkozási engedélyt is visszavonhatják.