Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy az Európai Unió 25 százalékos megtorló importvámot vessen ki az Egyesült Államokból érkező acél, ruházati termékek, lábbelik és bizonyos ipari termékek behozatalára - adta hírül a Bloomberg. Az új közteherrel sújtott import teljes értéke meghaladhatja a 2,8 milliárd eurót - tudta meg a hírügynökség egy az ügyhöz közel álló forrásból.

A Bloomberg "szemet szemért" jellegű lépésről ír, amely az első válaszcsapás lehet abban a kereskedelmi háborúban, amelyet sokan megjósoltak, miután Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy 25 százalékos importvámot akar kivetni az USA-ba érkező acélexportra és 10 százalékost az alumínium bevitelére. Maga Trump egyébként egyik nyilatkozatában kijelentette: nem hiszi, hogy kereskedelmi háborút robbantana ki intézkedésével

Sok mindent érint

Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányainak képviselői hétfőn este Brüsszelben egyeztettek arról, mit lépjen az EU, ha az amerikai adminisztráció nem tágít barátságtalan elképzeléstől. Ennek alapján a megtorlóvám sújtaná a pólók, a kozmetikumot és más fogyasztói termékek, továbbá a motorkerékpárok és szabadidős hajók behozatalát, amelynek értéke egymilliárd euró. Érintett lenne a narancslevek, a borubon whiskey, a kukorica és más agrártermékek 951 millió eurós, illetve az acél és más ipari termékek 854 milliós importja.

Az amerikai Republikánus Pártban sokan nem értenek egyet a szintén republikánus elnök vámterveivel, kérték, hogy vonja vissza az elképzelést. A korlátozás Brazíliát, Dél-Koreát Kanadát, Kínát, Mexikót, Oroszországot és Törökországot is sújtja majd. Az EU vezetői attól tartanak, hogy a USA-ból kiszorított termékek elárasztják az európai piacokat.

A washingtoni törvényhozók is úgy vélik, hogy az új vám miatt hátrányba kerülő országok mind az USA ellen fordulnak. Az ellenintézkedéseken túl eláraszthatják a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) panaszokkal. Trump nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva vezetné be a vámokat, miközben a WTO eddig nem hozott döntést ilyen indokkal hozott intézkedések ügyében.

A fotó forrása: Shutterstock