Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rubel árfolyama icipicit erősödött péntek délután minden bizonnyal azért, mert a moszkvai jegybank rendkívüli akcióba kezdett az orosz deviza szabadesésének megfékezése érdekében. A délelőtti kereskedésben még semmi sem állt a zuhanás útjába: a csütörtöki mélyrepülés után a rubel további három százalékot veszített értékéből a dollárral és az euróval szemben is.

Nem sokkal dél után azonban olyan hír jött, hogy a jegybank döntéshozói rendkívüli ülésre gyűltek össze. Egy meg nem nevezett forrás azt suttogta a Reuters helyi tudósítójának fülébe, hogy Elvira Nabiullina bankelnök összehívta kollégáit, ám további részleteket nem árult el a hírügynökségnek. A dollárért ebben az időszakban 47 rubelt, az euróért valamivel több mint 58 rubelt kellett adni, a két külföldi devizából képzett kosár kicsivel 52 rubel felett járt.

Nagy a baj

Ez már teljes pánik, amely a jelek szerint önmagát erősítő valutaválságba torkollik - értékelte a helyzetet Dmitrij Polevoj, az ING Bank moszkvai érdekeltségének vezetője. Ilyen időkben a jegybanknak be kell avatkoznia. Itt már az ország pénzügyi stabilitása a tét. Ez utóbbi megjegyzéssel a központi bank szerdai bejelentésére utalt, amely szerint napi 350 millió dollárban maximálják a rubelvásárlások maximális összegét.

A rubel elmúlt napokban látott hanyatlása kezd átfordulni nyílt, tartós makrogazdasági kockázatba, veszélybe került Oroszország pénzügyi stabilitása - írta ügyfeleinek Ivan Csakarov, a Citi közgazdásza. Ha a jegybank elszúrja a beavatkozást, akkor a rubel gyengülése az árfolyam összeomlásába torkollhat. A szakértő egyetért kollégájával abban, hogy rendkívüli beavatkozásra van szükség.

Csapás csapás hátán

Az elemzők emellett úgy vélik, hogy a jegybank további kamatemelésre kényszerülhet annak ellenére, hogy egy hete vitte fel 1,5 százalékkal, 9,5 százalékra alapkamatát. Neil Shearing, a londoni Capital Economist tanácsadó cég feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértője 11,5-12 százalékos szintet vizionál.

Az orosz valuta értékét a gazdaságot és a költségvetést érő súlyos csapások, az ukrán válság és a nyugati szankciók költségei, illetve az alacsony olajár ássák alá. Az orosz olajexport árát meghatározó urali kőolajárszabvány ára hordónként 80 dollár körül ingadozik, miközben a büdzsé egyensúlyához 114 dollárra lenne szükség.

Hátat fordít a  nép

Mindez azonban önmagában nem magyarázza a napokban kialakult válság közeli helyzetet. Van egy nagyon fontos további eleme is az árfolyam hanyatlásának, nevezetesen az, hogy az orosz lakkosság sem bízik a hazai valuta értékállóságában. Az idén megtapasztalt 30 százalékos gyengülés minden bizonnyal hatással van a cégek üzleti tervezésére - mondja Makszim Korovin, a moszkvai VTB Capital tőketársaság devizapiaci elemzője.

Ez azonban nem minden. Az elmúlt napok zuhanásában szerepet játszott, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet látható szétesésével nőtt a geopolitikai kockázat. Ugyanakkor a rubel megroggyanásának fő oka az, hogy a lakosság igyekszik dollárra váltani megtakarításait, ami a pánik logikája szerint önmagát erősítő folyamattá válhat.

Az orosz valuta mélyrepülésével párhuzamosan a moszkvai tőzsde is lejtőre került. Az irányadó RTS index benézett 1000 pont alá, amivel öt éve, a pénzügyi válság vérzivataros napjai óta nem látott mélységbe került.