Láva kezdett kiömleni helyi idő szerint két perccel éjfél után egy hasadékból, amely csütörtök este keletkezett néhány kilométerre az izladni Bardarbunga-ároktól - idézi az MTI hírét az Origo. A vulkán a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekszik, de a kitörés helye a gleccseren kívül van, a folyamat nem jár a jégfolyam jelentős olvadásával - közölte az izlandi meteorológiai szolgálat.

Az elmúlt napokban a láva a föld alatt vándorolt a Bardarbunga-ároktól északi irányban, de nem tört felszínre. Körülbelül háromszáz méter hosszú az a hasadék, amelyen kiömlik, de a kitörést nem követi erőteljes szeizmikus tevékenység, így a folyamat viszonylag csöndesen zajlik, a láva patakokban kerül a földfelszínre.

A tűzhányó kitörése emberéleteket nem fenyeget, a térség lakatlan, és már a múlt héten lezárták a turisták elől, amikor erős földrengések rázták meg a tűzhányó környéket, jelezve a küszöbön álló kitörést.

A légi közlekedés számára a legmagasabb szintű riasztást adták ki. Izland északkeleti és középső része felett megtiltották a repülést 5,5 ezer kilométeres magasság alatt. A repülési tilalmi övezetben található az Akureyri repülőtér.

A kitörés azonban egy hasadékon keresztül történik, és a folyamatot nem kíséri hamu kilökődése, márpedig a repülőgépek számára éppen a levegőbe kerülő hamu jelenti az igazi veszélyt, mivel megrongálja a hajtóműveket. 2010-ben egy másik izlandi tűzhányóból, az Eyjafjallajokulból a levegőbe került szilárd részecskék miatt egyhetes káosz alakult ki az európai légi közlekedésben, több mint 100 ezer járatot kellett törölni.

A Bardarbunga vulkán nagyjából évszázadonként egyszer tör ki. Legutóbb 1910-ben volt rá példa.