Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság keménybrexit-párti külügyminisztere őrültnek nevezte a vámpartnerség névre keresztelt megoldást, amelynek értelmében a függetlenné váló szigetország az EU ügynökeként beszedné a határán a vámokat, majd azok a cégek, amelyek árui nem mennek tovább az uniós piacra, visszaigényelhetnék ezt a közterhet, csak a brit vámot fizetve meg - írta a BBC.

Johnson és a hozzá hasonló "igazi" függetlenségre vágyó konzervatív politikusok úgy vélik, hogy egy ilyen rendszer gyakorlatilag megakadályozná, az ország az uniós kilépés után önálló kereskedelmi megállapodásokat kössön. Újabb nagy bürokrácia jönne létre, nem nyernék vissza a jogszolgáltatás, a határellenőrzés önállóságát, még a pénzügyi függetlenséget sem, hiszen folyton utalgatniuk kellene az EU-nak.

Az Egyesült Királyság nem tudna például alacsonyabb vámot érvényesíteni egy olyan termékre, amellyel szemben az unió büntetővámot vet ki, a szigetországban beépül egy olyan árucikkbe, amelyet az EU-ba szállítanak. Egy szóval a rendszer őrülten bonyolult.

Nézeteltérés

A külügyminiszter megjegyzéseivel az a gond, hogy a Downing Street álláspontja szerint a vámpartnerség lehetősége továbbra is a kormány asztalán fekszik, annak ellenére, hogy a szúk kormánykabinet május eleji ülésén részt vevő miniszerek 6-5 arányban leszavazták azt. Éles elutasítása így szembe megy a hivatalos véleménnyel.

További jele a londoni vezetés válságának, hogy a hét végén Johnson kollégája, Greg Clark üzleti miniszter azt mondta, hogy a vámunió fenntartásánál minden egyéb megoldás rosszabb lenne az Egyesült Királyságnak, mivel olyan többletköltségeket okozna a vállalatoknak, amelyek tönkre tennék a versenyképességüket.

Fenyegetés

Eközben Theresa May miniszterelnök feje felett Damoklész kardjaként lebeg a konzervatív párt brexitpárti képviselőinek fenyegetése, miszerint kezdeményezhetik leváltását a pártelnöki posztról, amivel a kormányfői megbizatásáról is lemondathatják.

A 60 eurszkeptikus tory élén álló Jacob Rees-Mogg eddig nem támadta a kormány tárgyalásait az EU-val és jelezte, hogy nem törekszenek vezetőváltásra. Ugyanakkor felvetette a lehetőségét, hogy Johnson vegye át az ország irányítását.

Bajban a kormányfő

Még ennél is nagyobb gondja lehet Maynek, hogy ha el is fogadná brexitpárti kollégái álláspontját, akkor sem engedhetne nekik. A parlamentben ugyanis a vámunió fenntartását támogatja a többség, mégpedig mindkét házban. A felsőház tízszer szavazott a kormány ellen az elmúlt hónapokban, legutóbb például elfogadott egy olyan szabálymódosítást, amely - ha az alsóház is úgy akarja - lehetővé tenné, hogy kitolják a szigetország kilépésének jelenleg mereven rögzített 2019. márciusi dátumát.

Az alsóházban pedig vitára vár - és csak a kormányfőn múlik, mikor kezdeményezi ezt - egy olyan javaslat, amely kötelezheti a kormányt arra, hogy az EU-val folytatott tárgyalásokon a vámunió fenntartására törekedjen. Az Európa-párti toryk az ellenzékkel elegen vannak ahhoz, hogy elfogadják ezt az előterjesztést.

A fotó forrása: Shutterstock