Az elmúlt hetekben ismerte meg igazán a távozó francia nagykövet, Éric Fournier nevét Magyarország. A diplomata már 2015 óta van Magyarországon, idén szeptemberben járt le a mandátuma. Ennek kapcsán küldött egy diplomáciai feljegyzést, amely nem nyilvános, a francia külügyminisztériumnak arról, hogy Párizs rossz retorikát használ Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben, szerinte félreértik a kormányfőt. Ezt kiszivárogtatta egy francia hírportál, majd egy sajtótájékoztatón Emmanuel Macron államfőt megkérdezték arról, hogy mit gondol Fournier kijelentéséről, aki azt mondta, hogy ha ezt nyilvánosan mondta, akkor vissza kell hívni az országból.

Ezután vált nyilvánossá, hogy a diplomata nem marad Budapesten. Ezt pedig tévesen úgy értelmezték, hogy mivel kiállt a magyar miniszterelnök mellett, kirúgta Macron, miközben maga Fournier már korábban is beszélt arról, hogy a mandátuma után nem valószínű, hogy Magyarországon állomásozna tovább.

Most a magyar kormány kitüntette a távozó diplomatát a Magyar Érdemrend középkeresztjével. Áder János köztársasági elnök a magyar-francia kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként adományozta az elismerést. Azt Szijjártó Péter külügyminisztertől vehette át, aki az eseményen szövetségeseként méltatta a diplomatát.

"Éric Fournier olyan időszakban szolgált, amely talán a legintenzívebb volt a világpolitikában az elmúlt évtizedekben. Régi szövetségek bomlottak fel, újakat kötöttek, és reális azt várni, hogy az elkövetkezendő évek folyamatai sem lesznek kevésbé mélyek" - jelentette ki Szijjártó, aki nem megállva, hogy a migrációról szóljon, azt is elmondta, hogy egy új világrend alakult ki, ahol "minden országnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját biztonságát, szuverenitását, identitását".

A miniszter megjegyezte, hogy sok a vita az európai közéletben. Ezt alapvetően jó hírnek nevezte, hiszen mikor lenne nagyobb szükség disputára, mint akkor, amikor az európai integráció a történetének talán legsúlyosabb kihívásaival áll szemben. A baj azzal van, hogy a vita nem a józan ész talaján áll, hanem gyorsan emocionálissá vált: "a képmutatás és a politikai korrektség tartja béklyóban" szerinte, és úgy látja, sokan azt akarják, hogy ne bélyegezzék meg egyből azt, akinek az álláspontja akár kicsit is eltér a fősodortól; a másféle véleményeknek ugyanúgy legyen létjogosultságuk.

Szijjártó Péter üdítőnek nevezte, hogy vannak olyan diplomaták, akik meg tudják őrizni a józan eszüket. Úgy véli, az egész liberális elvárásrendszer azon alapszik, hogy mindenki nyíltan elmondhatja, mit gondol.

Azt is elmondta, hogy a nagykövet sokat tett a magyar-francia kapcsolatok fejlesztéséért, amiért hálásak. Fontos szerepet játszott abban a folyamatban is, amelynek nyomán Franciaország ma már a hetedik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak. Tavaly több mint nyolcmilliárd eurónyi forgalmat tudtak bonyolítani. Szerinte Fournier fenntartotta a francia befektetési kedvet. Mintegy hatszáz francia vállalat negyvenezer magyar embernek ad munkát, és az sem véletlen, hogy a kormány hat francia vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy néhány távozó nagykövetet már kitüntettek, ennyien azonban még akkor sem vettek részt az ünnepségen, amikor "a világ első számú szuperhatalmának" diplomatáját ismerték el.

A középkereszt nemcsak a múltnak szól, hanem a jövőnek is: azt várják, hogy Éric Fournier az elkövetkezendő időszakban változatlanul Magyarország barátja lesz, segít abban, hogy hiteles kép alakuljon ki Nyugat-Európában a magyarokról - mondta a miniszter.

Fournier barátságokat kötött

Munkásságáról Fournier azt mondta, úgy írta le az országot kormányának, hogy próbálta elmagyarázni, milyenek a magyarok, milyen a magyar valóság. Célja az volt, hogy eloszlasson egy sor olyan tévhitet, amely "misztériumként" lengi körül Magyarországot. Küzdenie kellett, hogy a magyar álláspont ismertebbé váljon egy olyan közegben, ahol erősen körülhatárolt kategóriákba sorolják be az államokat.

A nagykövet örömteli pillanatnak nevezte a kitüntetés átvételét, amelyre távozása előtt két nappal kerítettek sort. Azt mondta, vissza fog térni Magyarországra, ahol - mint mondta - valódi barátságokat kötött.

Fournier utódja Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet lesz Budapesten.

A fotón Éric Fournier a bal oldalon látható, forrása: MTI Fotó/Soós Lajos.