Dan Vîlceanunak, a román kormány új pénzügyminiszterének fogalma sincs, hogy mekkora az infláció, bár lehet, hogy csak nem hajlandó tudomásul venni - írta a Maszol. Alig száradt meg a tinta a pénzügyminiszteri kinevezésén, Dan Vîlceanu máris két érdekes megjegyzéssel hívta fel magára a sajtó, illetve a közvélemény figyelmét. A tárcavezető megkérdőjelezte, hogy öt százalék lenne az éves infláció.

„Az infláció nem öt százalék. Ez a Román Nemzeti Bank becslése. Az ügy gazdájával, a Román Nemzeti Bankkal kell beszélni. Nem növeltük az alkalmazottak jövedelmét. Minden intézkedés az infláció mérséklésének irányában történt” – jelentette ki Vîlceanu. A miniszter tévedett, az öt százalék ugyanis az Országos Statisztikai Intézet (INS) tett hivatalos inflációs adata.

A politikai pályáját a román szocialista párt ifjúsági szervezetében kezdő Vîlceanu azt is kifejtette, hogy „nincs gazdasági növekedés inflációs fellángolás nélkül”. Ez a kijelentése sem felel meg a valóságnak, elvégre az elmúlt évtizedben több alkalommal is előfordult, hogy számottevő gazdasági növekedéshez minimális, sőt, negatív infláció társult. 2015-ben 3,9, 2016-ban pedig négy százalékkal nőtt a gazdaság, miközben az infláció negatív előjelű volt.