Az elsősorban orosz forrásból működő Eurázsiai Stabilizációs és Fejlesztési Alap (angol rövidítéssel EFSD) tárgyalásokat kezdett a fehérorosz kormánnyal arról, hogy a pénzhiányban szenvedő országnak támogatást nyújtson 8,55 milliárd dollárnyi adóssága törlesztéséhez - írja a Reuters. Beloruszt 2020 nyara óta nyugati szankciók sújtják, miután Aljakszandr Lukasenka nyilvánvaló választási csalással hosszabbíttatta meg elnöki mandátumát - legalábbis erre utalt, hogy a szavazás előtt minden lehetséges ellenfelét börtönbe záratta.

Ezt követően erőszakkal leverette az erre válaszul kirobban ellenzéki tüntetéseket és emigrációba kényszerítette az ellenzéki vezetőket. Idén tavasszal ezt megtetőzték azzal, hogy a földre kényszerítettek egy nemzetközi légi járatot pusztán azért, mert azon egy ismert ellenzéki utazott. A férfit és barátnőjét leszállították a gépről és letartóztatták.

Az EFSD tárgyalásairól a minszki vezetéssel Andrej Sirokov, az alap igazgatója számolt be. Elmondása szerint egy kormányzati és jegybanki programról egyeztetnek, ami segítene egyenesbe hozni az ország költségvetését és fizetési mérlegét. Az alap regionális intézmény, amit azért hoztak létre, hogy támogassa az Eurázsiai Unió országait, ha pénzügyi gondjaik lennének. Belorusz tagja ennek az államszövetségnek.

Kell az infúzió

Az EFSD elvileg maximum 1,79 milliárd dollárt hitelezhet Fehéroroszországnak, ám ezt a többi tagállam pénzéből megemelhetik, ám ez nem lesz ingyen. Az EFSD reformokat vár el a kedvezményes hitelért cserébe. Olyan pénzpolitikát kell folytatnia a rezsimnek, amely inflációs célt tűz maga elé, korlátozza az adósságszintet. Emellett át kell alakítani a tohonya állami vállalatokat.

Lukasenka korábban egymilliárd dolláros orosz kölcsönről állapodott meg orosz kollégájával Vlagyimir Putyinnal, amit az Eurázsiai Fejlesztési Bankon keresztül folyósítanának, ám közben megérkezett Minszkbe egy korábban lekötött 930 milliós IMF hitel, így ez az utalás már nem sürgős. Sirokov szerint azonban hosszabb távon valamilyen megoldást kell találnia az országnak adósságai kezelésére. A következő három évben maximum évi egyszázalékos GDP-növekedés van bene a belorusz gazdaságban.