Sürgős kormányzati intézkedéseket várnak az üzletemberek a kis- és középvállalkozások támogatására Romániában az új kormánytól - adta hírül a Maszol. Ezt Florin Jinau, a kkv-kat tömörítő CNIPMMR elnöke jelentette be. „Első sorban nagyon fontos, hogy ismét beindítsuk a start-upok támogatását célzó országos programot.” A Start-up Nation nevű programot a korábbi gazdasági miniszter, Claudiu Nasui állította le, arra hivatkozva, hogy nem hatékony és nem éri el a kitűzött célját.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője további intézkedéseket megnevezett: a kis- és középvállalkozások digitalizációs átállását segítő program, a koronavírus-járvány miatti bevételkiesések részleges kompenzálása, a jelenlegi adószint és adózási rendszer fenntartása, a cégek finanszírozási lehetőségeinek bővítése és modernizálása, többek között kedvezményes hitelek révén, a 24 évesnél fiatalabbak munkahelyhez jutásának ösztönzése, az energia drágulásának részleges ellentételezése, a román cégek külföldi beruházásai és az export támogatása.

A CNIPMMR rendszeresen állást foglal a kormánynak a vállalkozókat közvetlenül érintő intézkedései kapcsán. A szervezet legutóbb azt kifogásolta, hogy az országos helyreállítási terv keretében kevés pénzt szánnak a kis- és középvállalkozások támogatására, korábban pedig a kormány beruházás-ösztönző programját kritizálták.