"Egyelőre csak a mögöttes katasztrófa csúcsát látjuk Németországban" - mondja egy tüntető, miután lefűrészelte az óriásfenyőt. Klímaaktivisták szerda reggel lefűrészelték egy óriási karácsonyfa tetejét a berlini Brandenburgi kapunál.

"Egyelőre csak a mögöttes katasztrófa csúcsát látjuk Németországban" - mondta Lilli Gomez, az Utolsó generáció aktivistája, aki a tiltakozást vezette.

Miközben egész Németország azzal tölti a hetet, hogy a legnagyobb üzletekből beszerezze a legjobb ajándékokat, mások azon tűnődnek, honnan szereznek majd ivóvizet, miután az aszály és az áradások tönkretették a termést. A klíma összeomlása Németországban már csak egy karnyújtásnyira van, és a szövetségi kormány nem tesz semmit a védelmünk érdekében

- tette hozzá. Gomez. 

Annak ellenére, hogy a forgalmas helyen állandó rendőri jelenlét volt, a beszámolók szerint a rendőrök csak akkor léptek közbe, amikor a fát már megcsonkították, az aktivisták pedig egy transzparenst bontottak ki, amelyen az állt, hogy: "Ez csak a karácsonyfa csúcsa."

A rendőrség szóvivője a BILD-nek elmondta, hogy "csak percek kérdése volt", mielőtt intézkedtek volna. Három embert rövid időre őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek - mondta a rendőrségi szóvivő.