Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A leszakadó jégtömb felgyorsíthatja az antarktiszi gleccserek visszahúzódását, eddig ugyanis felfogta a gleccserekből érkező fagyott vizet, most azonban a mozgó jég közvetlenül a tengerbe juthat, majd elolvadva emeli a vízszintet - olvasható a portál cikkében.

Önmagában a jégtömbök olvadása nem jár számottevő vízszintemelkedéssel, a szárazföldön felhalmozódott jég és hó elolvadása, az antarktiszi jég tengerbe csúszása viszont akár 3 méterrel megemelheti a tengerek vízszintjét, városok és mezőgazdasági területek ezreit elöntve.

A klímaváltozás 28 országot - közte 22 afrikai államot  -  fenyeget a leginkább az ENSZ adatai szerint. Tizenegy országban a terület több mint tizede öt méternél kevesebbel magasodik a tengerszint fölé, s van öt olyan ország, amelynél már az az egyméteres tengerszint emelkedés is drámai lehet. Már eddig is tízmillió klímamigráns indult útnak, számuk azonban akár százmillióra is nőhet 2050-ig.

A legnagyobb veszélynek kitett Bangladesben az egyméteres vízszintemelkedés az ország felét elárasztaná, ötméteresnél pedig a terület kétharmada eltűnne a tengerben, miközben a lakosság száma a következő 60 évben a jelenlegi 160 millióról 250 millióra gyarapodik.

A leginkább veszélyeztetett államok azt szorgalmazzák, hogy a klímaváltozás előidézéséért felelős fejlett államok fogadják be a klímamenekülteket.

További részletek itt.

FOTÓ: MTI/EPA/NASA Jesse Allen