Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alábbi videón a német energiamix változása látható az elmúlt bő egy évtizedben. A Fraunhoferer Intézet annak szemléltetésére állította időrendi sorrendbe a német energetikai szerkezetátalakítás diagramjait, hogy látható legyen: milyen eredménnyel járt a gyakorlatban az idén 20 éves német megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG).

Az Energiewende, melynek folyamatáról, a szénerőművek drámai pozíció és szerepvesztéséről, illetve a szektor átalakítás befejezését jelző döntésről - erről a Napi.hu itt írt - kétségkívül komplex megoldást jelenthet a klímaváltozás kihívásaira, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a nukleáris ipartól mentesített energiatermelésre egyaránt.



A videóból az is világosan látható, hogy a megújuló energiaforrásokból (nap, szél, biomassza, víz) előállított nettó villamos energia a tárgyalt időszak alatt több mint a kétszeresére nőtt (18,5 százalékról 46 százalékra), miközben a fosszilis tüzelőanyagok (barna-, fekete szén, olaj, gáz) részaránya folyamatosan csökkent - 2019-ben már 40 százalék alá.

A pontosság kedvéért azonban érdemes néhány adatot külön is kiemelni: a szélenergia részaránya a 2009-ben mérhető 8 százalékról 2019 végére 25 százalékra nőtt, a napenergia 1 százalékról 9 százalékra ugrott. Mindeközben az atomenergia súlya 25 százalékról tíz év alatt alig több mint a felére (13,7 százalékra) csökkent, 2019-ben pedig a barnaszén is "halálos sebet kapva" beesett 20 százalék alá.

A videóhoz azonban máris érdemes hozzátenni azt a friss adatokból generált ábrát, ami a jelenlegi, 2020-ból eddig eltelt időszakra vonatkozó német állapotokat mutatja (a szél aránya több mint 27 százalék, a napenergia pedig mintegy 13 százalékon áll).

A 2020. évi 1-34. hét adatai a német energy-charts oldalán 
Kép: Fraunhofer ISE

A folyamat iránya adott, ám még közel sincs vége. Németország a jelek szerint tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy 2022-re leállítja az összes nukleáris áramtermelő blokkját, miközben az is több mint valószínű, hogy a szén részaránya továbbra is drasztikusan csökken.

És bár elképzelhető, hogy az utolsó szenes blokkokat majd valóban csak 2038-ban zárnák be, de a jelek szerint ebben az évtizedben a szénerőművek zöme működése végére ér.