A szigeten 1886-ban kezdték meg az időjárási adatok gyűjtését, így technikailag 132 éves rekordról van szó - írja az Index.

Valójában azonban még ennél is régebbi melegrekord dőlhetett meg, mivel már 1886-ot megelőzően sem az enyhe időjárásáról volt híres a terület, pont ezért is tartott ilyen sokáig, mire eljutott odáig a Tokió kormány fennhatósága. Abban az évben egyébként november 18-án esett az első hó a terület fővárosában, Szapporóban.

Bár a sziget hegyvidéki részein már megjött az első hó, azon kívül még novemberben is csak eső esett. Sőt, az alacsonyabban fekvő sípályákon sem jobb a helyzet: a térség leghíresebb pályarendszerén, Niszekóban november elsején ugyan leesett két centi hó, de azóta már elolvadt. Tavaly ilyenkor már 18 centi hó volt a pályákon, két éve 3 centi, most egyelőre zöldellnek a lejtők.

Meteorológusok szerint a szokásosnál erősebbnyugati áramlatok okolhatóak a jelenségért, amelyek a korábbi évekhez képest több meleg levegőt juttatak a sziget felé, megakadályozva ezzel a lehűlést. Emiatt az idei október végi középhőmérséklet 1,9 fokkal, a november eleji 2,5 fokkal volt melegebb az átlagosnál.