Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forró országokban egyre melegebb van, és a normál nyári hőmérséklet egyre gyakrabban fordul elő, hogy veszélyes tartományba kerül. A mérsékelt égövi országok olyan hőhullámokat tapasztalnak, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak – írja a bloomberg.com.

A „Fenntartható energiát mindenkinek” Kutatócsoport 2022-es jelentése szerint világszerte mintegy 1,2 milliárd vidéki és városi szegény van veszélyben, mert jelenleg nem férnek hozzá a hűtéshez, beleértve a hűtést és a légkondicionálást. Eközben a jelentés szerint 2,4 milliárd középosztálybeli ember „a határon áll”, hogy megvegye a számára elérhető legolcsóbb hűtőberendezést, függetlenül annak hatékonyságától.

Rekordszámú eladásszámok várhatóak a légkondicionálók piacán

Miközben az olcsó légkondicionálót vásárló emberek milliói gyors megoldást jelentenek a melegebb éghajlatra, ez az energiaátmenetet is megnehezíti. A több légkondicionáló berendezés nagyobb terhet ró a helyi energiaellátásra, és veszélyezteti az energiaforrások fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való átállására irányuló erőfeszítéseket. 

A hűtés lesz ugyanis a következő három évtizedben a globális villamosenergia-igény egyik fő mozgatórugója

– áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2018-as különjelentésében. A szervezet becslése szerint 2050-ig minden másodpercben körülbelül tíz új légkondicionálót fognak eladni.

Az USA és a Közel-Kelet egyes részein a forró napokon a csúcsáramigény több mint kétharmadát már most is a helyiségek hűtése teszi ki. Szaúd-Arábiában például a légkondicionálás a teljes éves villamosenergia-igény 70 százalékát teszi ki. Azokban az országokban, ahol a kereslet várhatóan jelentősen nőni fog – különösen Indiában, Kínában és Indonéziában – nagy mennyiségű és drága csúcsáramú kapacitást kellene telepíteni a várható hűtési igények kielégítésére.

A térhűtés 2050-re várhatóan megelőzi a háztartási gépeket, mint az épületek legnagyobb egyedi villamosenergia-felhasználója. Ehhez 2500 gigawatt többletkapacitásra van szükség, ami az IEA szerint megfelel az USA, Európa és India jelenlegi teljes energiatermelési kapacitásának együttvéve.

Az IEA szerint azok a szakpolitikák, amelyek előírják vagy ösztönzik az embereket, hogy hatékonyabb légkondicionáló készülékeket vásároljanak, 45%-kal csökkenthetnék az energiaigényt, valamint 3 billió dollárral mérsékelhetnék a villamosenergia-hálózat beruházási és üzemeltetési költségeit.

Rohamosan sokszorosodó többletenergia-igények

A Birminghami Egyetem Fenntartható Hűtési Központjának kutatása szerint azonban még egy optimista forgatókönyv szerint is, amely hatékonyabb hűtési technológiát feltételez, a szükséges energiaigény valószínűleg meghaladja az IEA becslését, amely szerint a világ felmelegedése nem haladja meg a 2 Celsius-fokot. Ha a világon mindenki hozzáférne a szükséges hűtéshez – beleértve az élelmiszereket és gyógyszereket tároló hűtőszekrényeket, illetve az autók és otthonok légkondicionálóit –, akkor a Centre for Sustainable Cooling szerint a kapcsolódó energiaigény 2030-ra háromszorosan meghaladná az IEA becsléseit.

A Fenntartható Hűtés Központ becslése szerint ahhoz, hogy elegendő hűtés álljon rendelkezésre, hogy az emberek biztonságban legyenek, az élelmiszerek és gyógyszerek pedig ne romoljanak meg, a világnak 2050-re további 14 milliárd hűtőberendezésre lesz szüksége, ami majdnem négyszerese a jelenleg használt 3,6 milliárdnak.