Már globálisan is érzékelhető a tengerszint emelkedése azután, hogy július 15. és 17. között annyira meleg volt Grönlandon, hogy 18 milliárd tonna gleccserjég olvadt el. Az olvadásból származó vízmennyiség - körülbelül 6 milliárd tonna naponta, vagyis 18 milliárd tonna a hétvége alatt - elegendő ahhoz, hogy "Nyugat-Virginiát egy lábnyi víz borítsa be - nagyjából napi 4 hüvelyk" - mondta Ted Scambos, a Coloradói Egyetem Földtudományi és Megfigyelő Központjának vezető kutatója a USA Today-nek.

Grönland felett egy magasnyomású hőkupola alakult ki, valamint Kanada felőle további meleg légtömeg érkezett a világ legnagyobb szigete fölé. Ezek együttesen "szokatlanul kiterjedt olvadási eseményt" hoztak létre.

A hőmérséklet Grönlandon változó, de a leghidegebb a magasan fekvő területeken, a jégtakaró közepe felé eső területeken van - mondta William Lipscomb, a Nemzeti Légkörkutató Központ Éghajlati és Globális Dinamikai Laboratóriumának vezető tudósa. Amint a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, megkezdődik az olvadás. A CNN szerint a múlt hétvégén a hőmérséklet 10 fokkal melegebb volt, mint az év ezen időszakában szokásos.

„Az elmúlt években sok hőhullámot láttunk Grönlandon, erre a mostani felmelegedés az egyik példa” – mondta Lipscomb a USA Today-nek, aki hozzátette, hogy az északi szigeten most már minden évben óriási mennyiségű jég tűnik el és olvad bele a tengerbe. Az 1980-as és 1990-es években Grönlandon soha nem fordult elő ilyen jellegű olvadási esemény, de a 2000-es évektől kezdve - különösen 2010 óta - az olvadás egyre nagyobb mértékű.

Kétszer gyorsabb az olvadás a normálisnál

Az olvadás kétszer nagyobb a szokásosnál - mondta Xavier Fettweis, a Liège-i Egyetem munkatársa. Fettweis, a sarkkutató egy olyan modellt készített, amelyet a tudósok műholdas adatokkal együtt használnak Grönland változásainak tanulmányozására. 

Az olvadás a jégtakaró történetének két legnagyobb ilyen eseménye közé tartozik a 2012-es és a 2019-es olvadás után. 2019-ben a lefolyás mintegy 527 milliárd tonna volt. Eddig a teljes olvadás jóval a 2019-es szint alatt van, de a helyzet a Norvégiától északra fekvő Svalbard jégsapkák fölött sokkal súlyosabb - mondta Fettweis.

További olvadás várható Scambos szerint, aki szerint még az idei nyáron több ilyen történik majd. „Nagyjából 100 milliárd tonna víz óceánba áramlására számíthatunk. Grönland egésze mostanában minden évben óriási mennyiségű jeget veszít” – tette hozzá.

Már a tengerszint is gyorsan emelkedik

Nathan Kurtz, a NASA Goddard Űrrepülési Központ jégkutatója nemrég Grönlandon járt, hogy segítsen jobban kalibrálni az ICESat-2-t, az ügynökség egyik műholdját, amelyet Grönland megfigyelésére használnak.

A műhold adatai azt mutatták, hogy az elmúlt két évtizedben évente mintegy 200 milliárd tonna jeget veszített Grönland - mondta Kurtz a USA Today-nek. „Ez a jégveszteség közvetlenül hozzájárul a globális tengerszint emelkedéséhez, amelynek jelentős társadalmi hatásai vannak” – tette hozzá.

Lipscomb, a National Center for Atmospheric Research munkatársa elmondta, hogy a tudósok az olvadt víz mennyiségét évi gigatonnában, azaz 1 milliárd tonna vízben mérik. Az éghajlatváltozás előtt évente körülbelül 600 gigatonna hó esett, és körülbelül 300 gigatonna távozott nyári olvadás formájában. Most a grönlandi jégtakaró évente közel 300 gigatonnával több vizet veszít, mint amennyit a hóesésből nyer.

Még van idő elkerülni a katasztrofális tengerszint-emelkedést, de minden év, amíg az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, növeli a későbbi komoly problémák esélyét

– fogalmazott a szakértő. 

Klímakutatók már évtizedek óta figyelmeztetnek a CO2-kibocsátás miatt gyorsan megindulhat az olvadás Grönlandon, ami miatt teljesen megváltozhatnak a tengeráramlatok.