Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiemelkedő hozamot biztosító állampapír kettős célt szolgál, az éghajlat mellett és a német állampolgárok negatív kamatokkal fenyegetett megtakarításainak "megmentését" is.

A tervek szerint az állampapír futamideje tíz év, a kibocsátó pedig az állami fejlesztési bank (KfW) lenne - mondta a lapnak Alexander Dobrindt, a kormánypárt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

A "klímabarát technológiák" terjesztéséhez milliárd eurós nagyságrendű forrásra van szükség, "ezért garantáltan pozitív kamatokkal akarjuk ösztönözni és honorálni a klímavédelmet célzó állampolgári befektetéseket" - tette hozzá a politikus.

Az államadósság finanszírozásának kedvező feltételei révén van elég pénz a "klímavédelmi állampapír" bevezetéséhez, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem ügyének lakossági támogatottsága alapján sikeres lehet a kezdeményezés. Mint mondta, komoly esély mutatkozik egy "széles társadalmi mozgalom" megteremtésére.

Az állampolgári megtakarításokat "megsemmisítő" negatív kamatok helyett "a klímavédelmi befektetéseket támogató pozitív kamatokra" van szükség - mondta Alexander Dobrindt.

A CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy pártja a kisbefektetők védelmében kezdeményezi egy törvény megalkotását, amelynek értelmében a bankok nem sújthatják negatív kamattal a 100 ezer euró (32,5 millió forint) alatti betéteket.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről Olaf Scholz pénzügyminiszter közölte: a tárca megvizsgálja, hogy van-e jogi lehetőség a negatív kamat alkalmazásának korlátozására. A miniszter elmondta: nem találja "jó ötletnek", hogy a bankok "büntetőkamatot vetnek ki a folyószámlákon vagy megtakarítási számlákon tartott eszközökre", és örömmel tölti el, hogy Markus Söder egyetért vele.