Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A káosz felszámolása érdekében 18 százalékkal csökkenti napi utasforgalmát az Amszterdam-Schiphol repülőtér – számolt be a Reuters mindössze egy nappal azt követően, hogy a Royal Schiphol Csoport vezérigazgatója, Dick Benschop felmondott. Hollandia legnagyobb nemzetközi repülőterén szeptember végéig napi 54.500 fő lesz a maximum, amit október végéig 57 ezer főre megemelnek.

Az amszterdami reptéren április óta vannak fennakadások – járatok százait kellett törölni, a kígyózó sorok pedig ma már mindennaposak. Az üzemeltető munkaerőhiányra panaszkodik, leginkább a biztonsági ellenőrzést végzők körében lenne szükségük utánpótlásra. Nem ez az első alkalom, mikor kénytelenek voltak korlátozni az utasforgalmat: júliusban a napi maximumot 67.500 főben határozták meg, amit augusztusra 73 ezer főre emeltek.

A KLM légitársaság szerint, amelynek a bázisa a Schiphol repülőtér, csalódást keltő, hogy az üzemeltető az utolsó pillanatban hoz meg ilyen fontos döntéseket. "Elvárjuk, hogy a rend mielőbb helyreálljon, hogy az utasok és a légitársaságok is tisztában lehessenek azzal, mire számítsanak" – olvasható a KLM közleményében.

Máshol is nagy a káosz

Nem az amszterdami repülőtér az egyetlen, ahol munkaerőhiány okoz fennakadásokat. A Business Insider információi szerint pár napja az Iberia Express egyik járata is úgy indult el Manchesterből, hogy a kézipoggyászokon kívül az utasok egyetlen csomagja sem került fel a repülőgépre, mivel nem dolgozik a reptéren elegendő poggyászkezelő. Az utasok még három nappal később is a csomagjaikat várták Madridban, arról azonban nem tud a lap, hogy később végül megkapták-e azokat.

Az izraeli Ben-Gurion reptér pedig egy digitalizációs huszárvágással oldja meg, hogy a személyzethiány ne okozzon tumultust. Egy 15 millió dolláros projekt eredményeképpen 2023 elejétől önkiszolgáló formában zajlik majd a check-in, az utasuk maguk fogják lemérni le, felcímkézni, valamint a futószalagra rakni a csomagjaikat.