Sanghaj vízi állatokat kínáló legnagyobb nagykereskedelmi piacán átmenetileg két kecskebékákat árusító cég is bezárni kényszerült, mivel a hatóságok polcaikon kétes eredetű, esetleg baktériummal fertőzött árut találtak. Az állatokat nem a városban, hanem a délkeleti Fucsien (Fujian) tartományban nevelték, innen szállították őket Sanghajba és a szomszédos Csiangszu (Jiangsu) tartományba - mondta el az ipari és kereskedelmi adminisztrációs hivatal illetékese a Shanghai Daily című napilapnak.

Járványügyi szakértők a múlt héten egy általános ellenőrzés során a Csiangszuban lévő Kunsan (Kunshan) piacán bukkantak fertőzött árura, s a beszállítók megkeresése után jutottak el a sanghaji piacra.
A kérdéses baktérium, az ázsiai kolerát okozó comma bacillus a békák májában telepszik meg, az állat ezen részét az emberek ritkán fogyasztják, de a kórokozó a sütés során egyébként is elpusztul - nyugtatják az aggódó sanghajiakat a szakértők, hozzátéve: egyelőre semelyik érintett tartományból nem érkezett kolerával kapcsolatos bejelentés. A "kecskebéka-szezon" viszont éppen most tetőzik Kínában, csak a sanghaji piacon 30-40 ezer kilogramm árut értékesítenek naponta, s csaknem a teljes készlet Fucsien tartományból érkezik.

Az élelmiszerek minőségének biztosítása hosszú ideje problémát jelent Kínában. A pekingi vezetés a 2009 februárjában hozott élelmiszerbiztonsági törvényben fektette le az irányelvként szolgáló normákat. A jogszabály ezen kívül egy ellenőrző és az áruvisszahívást lehetővé tevő rendszer felállítását is előírja, valamint a szabályszegőkkel szemben szankciókat helyez kilátásba. Idén május végén Han Cseng (Han Zheng) sanghaji polgármester minden eddiginél szigorúbb fellépést ígért az élelmiszerhamisítók ellen, s egy élelmiszerbiztonságot felügyelő bizottság felállítását is bejelentette. Pár nappal ezután a pekingi polgármester-helyettes a fővárosban is élelmiszerek vizsgálatára specializálódott egységek létrehozását szorgalmazta, ezt a rendőrségen belül véli megvalósíthatónak.