Felfüggesztette a kolozsvári önkormányzat a metró megtervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárását - tudósít a Maszol. A döntés magyarázata, hogy az építőanyagok drágulása miatt a kiírásban szereplő költségek jelenleg irreálisan alacsonyak.

A közbeszerzési eljárást nem törölték, csupán felfüggesztették, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a beruházás műszaki-gazdasági feltételeinek aktualizálását követően. „A választott megoldás biztosítja a projekt folytatását az országos helyreállítási terv keretében” – áll az önkormányzat közleményében.

Nem gondoltak rá

A kolozsvári metró megtervezésére és kivitelezésére ez év márciusának a közepén írták ki a közbeszerzési eljárást. Az ajánlatok benyújtásának eredeti határideje május 8. lett volna, ami teljesíthetetlenül közelinek bizonyult. A határidőt, az érdeklődő cégek kérésére, több alkalommal eltolták.

Rejtély, hogy nem jöttek rá már korábban a kolozsvári önkormányzat illetékesei, hogy a beruházás becsült költségei, az építőanyagok időközben bekövetkezett jelentős drágulása miatt immár köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Be kéne fejezni négy év alatt

A 21 kilométeresre tervezett metrónak az elképzelések szerint 19 megállója lesz. A beruházás költségeit korábban 1,3 milliárd euróra (531 milliárd forint, majdnem ennyibe fájt a budapesti 4-es metró építése másfél évtizeddel ezelőtt) becsülték, beleértve 16 szerelvény beszerzését is.

Az első, kilenc megállóból álló szakasz megépítését a kormány és a helyi önkormányzat az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szerette volna finanszírozni, 300 millió eurót szánva erre a célra.

A PNRR feltételrendszerének értelmében egy beruházás csak akkor kapja meg az igényelt finanszírozást, ha azt sikerül határidőre, 2026 augusztusáig befejezni. Jelen esetben ez egyre inkább kétséges, mivel a projekt máris három és fél hónapos késésben van.