Meghirdette a kolozsvári önkormányzat a közbeszerzési eljárást a kolozsvári metró megtervezésére és kivitelezésére - írja a Maszol. Az ajánlatokat május 9-ig lehet benyújtani. A beruházás becsült értéke 6,6 milliárd lej (495 milliárd forint, tíz százalékkal több, mint a budapesti 4-es metró építési költsége) áfa nélkül, mely összegben nincsenek benne a szerelvények.

A beruházást három szakaszra osztották. Az első kilenc állomás megépítését a 19-ből - a kolozsmonostori lakótelep és a Tóköz között - 66 százalékban a helyreállítási terv és a Szállítási Operatív Program forrásaiból szándékoznak finanszírozni. „Bár a megvalósíthatósági tanulmány minőségi, az abban szereplő kivitelezési határidőket nem fogják betartani” – olvasható az infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesületnek a kolozsvári metróval kapcsolatos Facebook-bejegyzésében. A független szakértőkből álló civil szervezet valószínűleg arra alapozza az előrejelzését, hogy az elmúlt 32 évben Romániában nem volt egyetlen olyan számottevő állami beruházás sem, ami határidőre készült volna el.

A Pro Infrastructură két jelentős műszaki kihívást említ, mellyel a kivitelezőnek meg kell majd birkóznia: „instabil talaj a műemléképületekkel teli központban és sótelér a Mărăști téren”. Ez utóbbi nem telér, hanem egy masszív sótömb, helyesbít a bejegyzéshez fűzött hozzászólásában a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egy geológus oktatója.

„A polgárokra gyakorolt hatása nagyon nagy lesz” – állapítja meg a Pro Infrastructură, arra utalva, hogy a Belső-Magyar (21 Decembrie) utcán, az Unió (Memorandumului) utcán és a Monostori (Moților) úton a gépkocsiforgalom legalább egy évig szünetelni fog, csak az autóbuszok fognak közlekedni. Ez Kolozsvár legforgalmasabb útvonala.

A kolozsvári földalatti úgynevezett könnyű metró lesz, 3 kocsiból álló, 51 méter hosszú, 540 fő szállítására alkalmas szerelvényekkel. A bukaresti metróban 112 méteres, 2200 férőhelyes szerelvények közlekednek.