Van Rompuy hangoztatta, hogy a munkacsoport célja egy átfogó megállapodás kidolgozása, amelynek nyomán növekednie kell az unión belüli összetartásnak, kohéziónak. Elmondta, hogy terveik szerint a megállapodás lényege már az októberi állam- és kormányfői EU-tanácskozás elé kerülhet. Június 17-én, a soron következő csúcsértekezleten a munkacsoport időközi jelentést tesz. "Érzékelhető volt az asztal körül a sürgős cselekvésre törekvés és az együttműködési készség" - fogalmazott a volt belga kormányfő.

Van Rompuy bejelentette, négy célkitűzésben máris megállapodtak, köztük abban, hogy a tagállamoknál nagyobb költségvetési fegyelmet kell elérni, csökkenteni kell a versenyképességi különbségeket az egyes tagállamok között, hatékony közös válságkezelési rendszerre van szükség, illetve meg kell erősíteni az "uniós kormányzást", azaz a gazdaságpolitikai együttműködést.

Az elnök bizonyosságát fejezte ki, hogy az EU felül tud emelkedni a jelenlegi válságon; ezt bizonyítják szerinte a Görögország ügyében, illetve szélesebb méretekben, az euró stabilitásának fokozása érdekében a hónap elején hozott döntések. Elmondta, a most alakított munkacsoport fő feladata, hogy elkerüljék a hasonló válságok megismétlődését a jövőben.