Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egykori gerillából lett szociáldemokrata politikus, Gustavo Petro győzött a hét végén Kolumbiában rendezett elnökválasztáson a hétfőn közzétett, nem hivatalos végeredmény szerint. Több évtizedes konzervatív vezetés után ő a latin-amerikai ország első baloldali elnöke.

Petro - aki korábban Bogotá polgármesteri tisztét is betöltötte - a második fordulóban a szavazatok 50,5 százalékával nyert, míg ellenfele, az egyébként Iván Duque leköszönő elnök által is támogatott, függetlenként induló milliárdos, Rodolfo Hernández a voksok 47,3 százalékát kapta.

A hivatalos adatok szerint a szavazásra jogosult 39 millió állampolgárból körülbelül 22,6 millióan járultak az urnákhoz, mintegy 1,2 millióval többen, mint az első fordulóban.

Az ígéret-cunami már megvolt

Kampányában Petro egyebek között ingyenes egyetemi oktatást, nyugdíjreformot és a megműveletlen területek adóterheinek növelését ígérte, valamint megígérte, hogy gátat szab az olajipar terjeszkedésének, hozzátéve, hogy a már aláírt szerződéseket tiszteletben tartja.

"Reformokat indítunk, érdemi, átfogó átalakításokat" - jelentette ki győzelmét követően.

Az új elnök mindössze 17 évesen csatlakozott az azóta párttá alakult, M-19 nevű baloldali gerillamozgalomhoz, és később börtönbe is került, ahonnan amnesztiával szabadult.

Ez volt a második elnökválasztás latin-amerika harmadik legnépesebb országában azóta, hogy a kormány aláírta a békeszerződést a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezettel.

Feminista alelnök jöhet

Az új alelnök várhatóan az afro-kolumbiai rasszizmusellenes, feminista aktivista, Francia Márquez lesz. A gyermekeit egyedül nevelő nő többször kiállt az őslakosok földjét tönkretevő illegális bányászat ellen, aktivista tevékenységéért pedig egyszer meg is akarták gyilkolni.

Márquez - aki 2018-ban megkapta a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat is - 2014-ben mintegy 80 nőtársával több mint 560 kilométert gyalogolt szülőfalujából Bogotáig, tiltakozva a település környékén kezdődött aranybányászat környezetkárosítása ellen.

Az Egyesült Államok vezetése az elsők között gratulált Petro győzelméhez. Anthony Blinken külügyminiszter jelezte: az új kormánytól az amerikai-kolumbiai kapcsolatok szorosabbá tételét várja.