A minap viccelődtem egy kicsit, azon a napon, amikor a Kínai Kommunista Párt 100 éves születésnapját ünnepelte. Akárcsak a JPMorgan, de fogadnék, mi tovább megmaradunk. Ezt persze nem mondhatnám Kínában, de mindegy is, valószínűleg úgyis hallgatóznak - mondta a bank vezetője.

A pénzügyi sajtó felszisszent a kiszólás miatt, ami nem meglepő, a nagy kínai kitettséggel rendelkező külföldi cégek vezetői ugyanis hagyományosan rettenetesen óvatosan bánnak a Pekinget érintő kritikákkal. Nem véletlenül, számos nagy cégnek kellett már retorziókkal szembenéznie amiatt, hogy kritizálták a kínai vezetést, például a világ egyik legnagyobb bankjának a HSBC-nek - írja a Financial Times.  De sokan emlékeznek a UBS svájci nagybank egyik vezető közgazdászának az esetére, aki még 2019-ben nyilatkozott úgy, hogy a kínai sertéspestis járványnak nincs nagy jelentősége, hacsak nem vagy kínai disznó, vagy eszel kínai disznóhúst. Egy csomó kínai vállalat szakította meg emiatt a kapcsolatot a bankkal, a kínai párt hivatalos lapja pedig hosszasan ecsetelte a nyugati cégek rasszizmusát. A közgazdásznak végül le kellett mondania posztjáról, igaz, később visszavették a céghez.

Dimon a megjegyzését alig egy héttel azután tette, hogy a járvány kezdete óta első Wall Street-i bankvezérként villámlátogatást tett Hongkongban. A JPMorgan 192 óta van jelen Kínában. Úgy vélik, a kínai piac jelenleg az egyik legnagyobb lehetőség a bank és ügyfelei számára. A bank idén szerezte meg az engedélyt arra, hogy 100 százalékos leánybankot hozzon létre Kínában, ezzel az első külföldi pénzintézet lett, amely közvetlen hozzáférést kapott a kínai piachoz. Vagyonkezelésben és alapkezelésben már van az országban régebb óta vegyesvállalata.

A Financial Times-nak nyilatkozó Dimonhoz közelálló forrás azt mondta, az elnök inkább a bank erejét és tartósságát akarta a kiszólással demonstrálni, s nem a Kommunista Pártot kritizálni. Pedig Dimon tovább is ment, azt mondta, a Kínai és Tajvan közötti konfliktus jelenleg nem több, mint kardcsörgetés és nem ismer senkit aki úgy vélné, elfajulhatnának a dolgok. Egy támadás Tajvan ellen Kína Vietnamja lenne - tette hozzá.

A jelek szerint a kínai vezetés sem nagyon akar most semmit kezdeni az üggyel. A Bloomberg megkeresésére a kínai külügyminisztérium szóvivője annyit válaszolt: Muszáj minden olyan megjegyzésre reagálnunk, amit valaki csak azért tesz, hogy magára vonja az emberek figyelmét?

Dimon azóta elnézést kért a megjegyzésért. A JPMorgan vezetője szerdán már közleményben határolódott el saját szavaitól, mint írta, csak saját vállalatuk erejét és hosszú életkorát akarta hangsúlyozni, és nem kellett volna így fogalmaznia.

Ugyanakkor az éremnek van egy másik oldala is, Sokan emlékeznek még arra, hogy az Alibaba kínai technológiai óriás már egy éve tartó kálváriája azzal kezdődött, hogy annak alapító-vezetője Jack Ma egy konferencián nyíltan kritizálta az ország vezetését.