A legendás befektető, Warren Buffett mindig is az amerikai kapitalizmus egyik megrögzött hívének számított. A világ harmadik leggazdagabb embereként számontartott, 80-as éveiben járó guru most azonban komoly kritikát fogalmazott meg a rendszerrel szemben, amelynek maga is sokat köszönhet. A Time magazinban publikált írása szerint a 86 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Buffett szerint komoly probléma ugyanis, hogy nagyon sok egyén szenved benne még annak ellenére is, hogy a vagyoni létra csúcsán állók egyre gyarapodnak - írja a CNBC.com.

Komoly probléma, hogy a vagyon gyarapodása nem szivárog le a kisebb vagyonnal rendelkezőkhöz. Példaként a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikairól készült listáját hozta fel. 1982 óta ugyanis a leggazdagabb 400 amerikai vagyona a 29 szeresére növekedett, 93 milliárd dollárról 2700 milliárd dollárra, eközben több millió amerikai ragadt a közgazdasági taposómalomba bezárva. Ebben az időszakban a "gazdaság-cunaminak" nem sikerült leszivárognia az alsóbb szintekre, a pénz felfelé tartott.

A rendszer felfalja gyermekeit

Azonban az amerikai kapitalista gazdaság azt követeli meg a rendszer nyerteseitől, hogy ne hunyjanak szemet annak hibái felett - állítja Buffett. A piaci rendszer nagyon sok embert hagyott reménytelenül hátra, különösen úgy, hogy egyre inkább specializálódottá vált. Ennek pusztitó mellékhatásai azonban kezelhetőek lennének. Megjegyzi, egy gazdag család nem csak a tehetséges gyermekeiről, hanem a többiről is gondoskodik.

Különösen igaz ez azokra a munkavállalókra, akiknek a munkája feleslegessé válik a technológiai fejlődéssel. Ugyanakkor a technológiai fejlődés igazából még csak a kezdetén tart, és elvileg meg van a lehetőség arra, hogy abból minden amerikai profitáljon. A feladat szerinte az lenne, hogy ez mindenki számára jobb életet biztosítson. Amiatt minden amerikai aggódik, ez sikerül-e.

Függetlenségi háború robot módra

A robotika fejlődésének mostani, korai szakaszát Buffett a függetlenségét frissen elnyert Egyesült Államok és a mezőgazdasági termelés akkori állapotához hasonlította. Akkor az összes amerikai munkaerő 80 százalékát kellett a szektornak foglalkoztatnia ahhoz, hogy az amerikai gazdaság számára szükséges gyapjút és élelmiszert biztosítani tudja.

Mára ez az arány 2 százalékra csökkent a szektor komoly technológiai fejlődésének és a termelékenység növekedésének köszönhetően. A szektor fejlődése megteremtette a lehetőséget arra, hogy a munkaerőt más szektorokban alkalmazzák, és ez segített az amerikai gazdaságnak eljutnia oda, ahol ma tart.

A milliárdos Buffett viszont optimista: szerinte a mostani helyzetben képes lesz Amerika sokak számára a meggazdagodás és a tisztességes élet lehetőségét biztosítani, és ennél kevesebbel nem lehet megelégedni. A milliárdos már korábban is fogalmazott meg számos kritikát az amerikai rendszerrel szemben, amely egyik legfőbb problémájának pont az olyan szuper-gazdagokat tartja, mint amilyen ő maga is.

Szebb jövő

Buffett egyébként a Microsoft alapító Bill Gates-el együtt komoly összegeket áldoz folyamatosan jótékonysági célokra. A Time magazinba írt elemzésében fejtette ki, hogy szerinte van esély arra, hogy a mostani fiataloknak jobb élete legyen, mint a következő generációknak. "Jó híreim vannak. Először is a legtöbb amerikai gyereknek lényegesen jobb élete lesz, mint a szüleinek volt. Másodjára, az amerikai életszínvonal jelentős javulására számíthat még több nemzedék" - írja szemléjében a CNBC.

Számításokkal is igazolta tézisét: az Egyesült Államok népesség növekedése alig 0,8 százalékos jelenleg és várhatóan ezen a szinten marad. Szerinte ha az amerikai gazdaság mindig csak 2 százalékkal bővül, akkor ez fejenként 1,2 százalékos GDP növekedést jelent. Huszonöt év alatt ez a mostani 59 ezer dollár helyett 79 000 lehet. "Ez a 20 ezer dollárnyi különbség egy jelentősen jobb életet hozhat a gyerekeinknek" - írta Buffett.

A jobb világ viszont szerinte akkor jön el, ha a rendszer is igazságosabb lesz.