A tavaly szeptemberben végrehajtott tőkeemelése révén a világ harmadik olajcégévé lépett elő a brazil állami olajvállalat, amelyet csak az amerikai ExxonMobil és a kínai PetroChina előz meg. A Petrobras piaci tőkeértéke jelenleg 150 milliárd dollárra tehető.

Jose Sergio Gabrielli a Reutersnak nyilatkozva szombaton azt mondta, hogy a második félévben az olajár mozgása lecsendesedik, most hosszabb távon 65-85 dollár közötti olajárral számolnak.

A vállalatvezető úgy vélte, hogy Kína nagy olajkereslete továbbra is fennmarad. Kína, a világ második legnagyobb olajfelhasználója. Brazília jelenleg a tízedik azon országok sorában, ahonnan Kína kőolajat importál.

Jose Sergio Gabrielli ugyanakkor kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a piacokon elterjedt híreszteléseknek megfelelően a Petrobras valóban megvásárolja-e az olasz Eni olajvállalat 33 százalékos résesedését a Galp portugál olajcégben. Elemzők szerint az ügyletben érdekelt a Petrobras, hiszen ezáltal a brazil cég növelheti jelenlétét az európai piacon.