Ha van valami, amiben az Európai Unió jól teljesít, az a mások pénzének elverése. Az elmúlt negyven évben a brüsszeli bürokraták profi szintre emelték ezt a tevékenységet. A napokban aláírt partnerségi megállapodások a legjobb példái a brit adófizetők pénzének felelőtlen elosztására - véli Luke Stanley, a Get Britain Out függetlenségi mozgalom kutatási munkatársa.

Az elmúlt hónapban Nagy-Britannia befizetett 10 milliárd fontot (12,54 milliárd euró) a közös költségvetésbe, ami része 103 milliárdos teljes hozzájárulásának. Az uniós elosztási szabályok szerint ez az összeg egyebek mellett elvileg arra szolgál, hogy segítsen csökkenteni a munkanélküliséget négy EU-tagállamban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon és Portugáliában - fejtegeti Stanley a brit konzervatív breitbart.com véleményportálon megjelent cikkében.

Bent herdálnak

Ez a négy tagország írt alá partnerségi megállapodást Brüsszellel. Miközben a pénz végső soron a foglalkoztatás erősítését hivatott szolgálni, Csehországban és Magyarországon alacsonyabb a munkanélküliségi ráta az EU 10,2 százalékos átlagánál - így ezek az országok a semmire kapják a brit adófizetők pénzét, ráadásul a cseh mutató még a britnél is jobb. És ami még bizarrabb, az az, hogy mindkét kelet-közép-európai ország részben a tengeri és halászati alapból kapja a pénzt, miközben egyiknek sincs tengerpartja.

A francia munkanélküliségi mutató sem igazán indokolja a támogatást, mivel éppen hogy csak meghaladja az uniós átlagot (10,3 százalék). A portugál ugyan valóban magas, 14,3 százalék, ám a cikk szerzője szerint Franciaország és Portugália gondjai abból fakadnak, hogy csatlakoztak az eurózónához, azaz részt vesznek a közös európai valuta bevezetésének utópisztikus, kudarcot valló kísérletében.

Kint tágasabb

A dél-európai munkaerő túlértékelésével az EU okozza az európai munkanélküliség megugrását, ezért ütődött és korrupt megoldás a foglalkoztatás javítására fordítani a közös kasszába befizetett forrásokat. A 10 milliárd fonttal, amit a britek európai szomszédjuknak ajándékoztak, javíthatnák saját országukban a foglalkoztatást, különösen a fiatalok körében. Ehelyett a szigetország adófizetőinek zsebéből kivett pénzt hanyatló uniós tagállamok kitömésére fordítják.

Az EU által elköltött pénz 13 százalékát a britek fizetik be. Az előbbi példából látható, hogyan verik el ezt a forrást. Ha tényleg azt akarjuk, hogy azok döntsenek a pénzünkről, akiket közvetlenül mi választottunk meg, akkor egyetlen lehetőség áll előttünk: ki kell léptetnünk Nagy-Britanniát az EU-ból - összegzi véleményét Luka Stanley függetlenségpárti mozgalmár.