Az INA, a Mol Nyrt. magyar olajipari vállalat és a horvát állam tulajdonában álló olajipari vállalat egy lelőhelyre kapott koncessziót. A Vermilion nevű, kanadai székhelyű energiaipari csoport horvát leányvállalata, a Vermilion Zagreb Exploration négy, az Oando nevű nigériai székhelyű olajipari vállalat pedig egy kutatási és kitermelési engedélyt kapott. A tavaly nyáron kiírt tenderre 2015. február 18-ig lehetett jelentkezni. A hat mező kiterjedése 2100 és 2600 négyzetkilométer terület között mozog.

Az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárását és kitermelését célzó, tavaly április 2-án kiírt tender győzteseit januárban nevezte meg a horvát kormány. A tíz koncesszióból hetet nyert el a houstoni székhelyű Maraton Oil és az osztrák OMV konzorciuma, kettőt az INA, egyet pedig az olasz ENI és a londoni székhelyű Medoilgas konzorciuma. A horvát kormány arra számít, hogy július elején alá tudják írni a koncessziós engedélyeket.

Az érdeklődők 29, egyenként 1000-1600 négyzetkilométeres lelőhely feltárására jelentkezhettek, az Adria-tenger Horvátországhoz tartozó északi részén nyolc, középen és a déli részeken pedig 21 lelőhelyre. Az eredeti elképzelések szerint már tavasszal aláírták volna a megállapodásokat.