Kijev újabb haladékot kért a Nemzetközi Valutaalaptól a háztartási gázárak emelésére - közölte a kijevi televiziónak adott interjújában Mikola Azarov miniszterelnök. Arról nem beszélt, hogy ez komoly problémát jelenthet, mivel az IMF egyik legfontosabb feltétele felfüggesztett hitelei átutalása újrakezdéséhez ez az emelés. Az Interfax-Ukraine szerint Azarov tárgyalt a kérdésről Viktor Janukovics elnökkel, és úgy döntöttek, hogy amíg a gázszektor valamennyi megoldatlan problémájára nem találnak megoldást, nem emelik a lakossági gázszolgáltatás díját. Mivel ez az álláspont a beláthatatlan jövőbe tólja ki az IMF-nél vállalt kötelezettség teljesítését, igencsak megnehezíti a valutaalap döntését.

A kormányfő szerint a kiutat az jelenti, hogy tovább csökkentik az állami gázszolgáltató, a Naftogaz költségvetésének hiányát, azonban arról nem beszélt, mivel akarják ezt elérni, miután az áremelés lehetőségét kizárták.

Különösen annak fényében érthetetlen a döntés, hogy a negyedik negyedévben várhatóan a jelenlegi kétszeresére emelkedik az oroszoktól vett gáz ára. Ennek ellenére Janukovics tegnap igen lelkesen méltatta a két ország gazdasági kapcsolatait, kijelentve, hogy árucsereforgalmuk értéke idén meghaladhatja az 50 milliárd dollárt. Az orosz piac meghatározó szerepet játszik az ukrán külkereskedelemben, amely az év első négy hónapját 3,83 milliárd dolláros deficittel zárta, ez 2,2-szerese a tavalyi azonos időszakénak. A dinamikával nem volt baj: az export 44,4 százalékkal bővült, csakhogy az import 52,3 százalékkal.