Az elmúlt két napban Kevin McCarthy, a képviselőház és Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetői azon dolgoztak, hogy kivéreztesse azt a kétpárti törvényjavaslatot, amelynek célja a bizottság létrehozása az erőszakos cselekmények kivizsgálására, amelyeknek öt halálos áldozata volt, köztük egy szolgálatot rendőrtiszt is meghalt. De hiába való volt a próbálkozás: a képviselőház 252-175 arányban megszavazta a bizottság felállítását, amelyet a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett támadásokat vizsgáló testület mintájára hoztak létre. A törvényjavaslat most a szenátusba kerül, ahol a jövője bizonytalan - írja a Reuters.

A független vizsgálat mellett szavazó republikánusok nagy aránya - a 211-ből 35-en - jelezte, hogy a kulcsfontosságú szavazáson némi repedés támadt a párton belül a Trumpot védő és a tőle elhatárolódni igyekvők között. Az idén leköszönt elnök nem meglepő módon ellenzi a bizottság létrehozását. Mind a 10 képviselőházi republikánus, akik januárban Trump felelősségre vonására szavaztak, a bizottság mellett voksoltak.

A kétpárti eredmény elgondolkodtathatja a szenátusi republikánusokat, hogy a kezdeményezés leverésén dolgozzanak. A képviselőház többségi vezetője, a demokrata Steny Hoyer szerint McCarthy "azt kapta, amit kért" a bizottság felépítéséről szóló kompromisszumban, amelynek feladata az lenne, hogy december 31-ig lezárja a vizsgálatot. McCarthy Trump közeli szövetségese.

Korábban McConnell bejelentette, hogy nem fogja támogatni a képviselőházi törvényjavaslatot, "a képviselőházi demokraták részrehajló és kiegyensúlyozatlan javaslatának" nevezve azt, és azt mondta, hogy a meglévő kongresszusi vizsgálatok elegendők. Az 50-50 százalékos többségű szenátusban - amelyet a demokraták csak azért ellenőriznek, mert Kamala Harris alelnök szavazata dönt egyenlő állásnál - a republikánusok blokkolhatják a jogszabályt. A legtöbb törvényjavaslat elfogadásához legalább 60 szavazatra van szükség.

A képviselőházi elnök, a demokrata Nancy Pelosi azt mondta, hogy "teljes idézési jogkörrel" rendszeres bizottsági meghallgatásokat indíthat a zavargások kivizsgálására , ha a szenátusi republikánusok blokkolják a bizottságot. Vagyis van tervük arra, ha a republikánusokon elbukna a javaslat. "De mi nem ezt az utat választottuk" - tette hozzá Pelosi, kifejtve, hogy kétpárti, külső vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a nyilvánosság bizalmát megnyerjék az esetleges eredmények.